• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Barn
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Jul
 • Den hållbara tråden


  Den hållbara tråden synliggör våra mest hållbara produkter. Etiketten visar våra utvalda produkter som tar extra hänsyn till människa och miljö. Majoriteten av innehållet i en märkt produkt ska komma från mer hållbara källor och ha god spårbarhet. Den hållbara tråden innefattar även produkter som har odlats eller producerats med mindre miljöpåverkan än konventionella metoder. På etiketten eller förpackningen visar vi alltid varför vi valt att synliggöra produkten som mer hållbar genom att uppge standard och exempelvis certifikatsnummer.


  Om det är något vi kan på Hemtex, så är det att göra hemtextil som håller länge och som ofta blir både skönare och vackrare av att användas. Vi vill även erbjuda produkter som inte bara håller länge utan också bidrar till en hållbarare värld. Att-göra-listan är lång, det vet vi. Därför tror vi på en process där vi hela tiden väver in fler och fler hållbara trådar. Målet är givetvis att den ska finnas med i alla våra produkter. Utvalda hållbara produkter för den miljömedvetna synliggör vi med ett koncept som vi kallar Den hållbara tråden.

  Ekologisk bomull
  Ekologisk bomull har odlats med hänsyn till miljön. Den odlas utan skadliga bekämpningsmedel eller gödningsmedel och innehåller inga genetiskt modifierade fibrer (GMO). Hemtex ekologiska bomull kontrolleras och certifieras av GOTS och/eller OCS. All bomull som kontrollerats och certifierats enligt GOTS eller OCS kan spåras. Läs gärna mer på Global Organic Textile Standard. och Organic Content Standard.

  BCI - Better Cotton Initiative
  Better Cotton Initiative, BCI betyder att man stödjer ansvarsfullt odlad bomull. Hemtex samarbetar med Better Cotton Initiative för att förbättra bomullsodling globalt. BCI är en satsning som utvecklar och förbättrar odlingen av bomull, genom att utbilda odlarna att använda vatten mer effektivt samt minska mängden skadliga kemikalier. Detta kan förbättra även odlarnas sociala och ekonomiska situation. Läs gärna mer på Better Cotton.

  Lyocell
  Lyocell är ett material med liten miljöpåverkan. Fibrerna är gjord av träcellulosa och råmaterialet kommer från FSC-certifierade (Forest Stewardship Council) träd, detta innebär miljömässigt och ansvarsfullt skogsbruk. Tillverkningen av Lyocell fibrer sker i en process med mycket liten miljöpåverkan.

  Återvunnet material (Recycled Content)
  Genom att använda återvunnet material minimerar man användandet av jordens resurser samt minskar mängden avfall. Genom att återvinna går det åt mycket mindre energi, utsläppen av växthusgaser minskar liksom kemikalieanvändningen Återvunna produkter som märks upp med Den hållbara tråden certifieras och kontrolleras enligt Global Recycled Standard, GRS eller Recycled Content Standard, RCS. Läs gärna mer om GRS och RCS

  Spårbart dun
  Spårbart dun säkerställer att dunet inte kommer från djur som har blivit föremål för onödig skada så som tvångsmatning eller att dunet plockats från levande fåglar. Standarden innefattar andra djurskyddskrav för mat, boende och utomhusåtkomst ända ner till materialets ursprung. Hemtex dun kontrolleras och certifieras av Responsible Down Standard, RDS. Dun är resurssparande, eftersom det är en biprodukt från köttindustrin. Dessutom är det biologiskt nedbrytbart. Läs gärna mer om RDS


  Miljömärkt


  Den hållbara tråden innefattar även produkter som har odlats eller producerats med mindre miljöpåverkan än konventionella metoder. Märkningen Miljömärkt innefattar produkter som har godkänts av Svanen, Bra Miljöval, EU Ecolabel eller FSC certifiering på trä- och pappersprodukter.

  FSC, Forest Stewardship Council
  Trä och träprodukter som certifieras av FSC uppfyller normer för miljömässigt och ansvarsfullt skogsbruk. Hos Hemtex finns märkningen på både trä- och pappersprodukter. Alla produkter som märks med FSC har kontrollerats av oberoende certifieringsorganisationer. Läs gärna mer på Forest Stewardship Council.

  Svanen
  Nordens officiella miljömärkning för att hjälpa konsumenter göra bra val för miljön. Kriterierna för märkningen utvecklas ur ett livscykelperspektiv – från råvara till avfall – och gäller bland annat innehåll, tillverkning och återvinning. Läs gärna mer på Svanen.

  Bra Miljöval (Good Environmental Choice)
  Bra Miljöval hjälper konsumenter att hitta de produkter som är minst skadliga för miljön. Kriterierna är under ständig utveckling för produkterna ska bli skonsammare för miljön men bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Läs gärna mer på Naturskyddsföreningen.