• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Hemtex arbetar för hållbart odlad bomull


  Bomull från hållbara källor år 2020
  Som Sverige ledande detaljhandelskedja inom hemtextilier är vi på Hemtex måna om att i möjligaste mån bidra till en mer hållbar produktion av bomull, den enskilt viktigaste råvaran i vårt sortiment. Vi har antagit målet att bomull i Hemtex egna varor ska komma från mer hållbara källor år 2020.


  Bomullsproduktion är en värdefull resurs och sysselsätter över 250 miljoner människor och är av avgörande ekonomisk betydelse för flera länder. Men bomullen är inte bara ett omtyckt material för våra kunder och bidrar till ett bättre liv för miljontals människor –bomullsproduktion kan också medföra en belastning på miljön då den förbrukar stora mängder vatten och det finns mycket att göra för att den konventionellt odlade bomullen ska bli mer hållbar.

  – Better Cotton är det främsta verktyget för att Hemtex bomull ska komma från mer hållbara källor. Självklart tittar vi även på andra mer hållbara material som exempelvis ekologisk och återvunnen bomull men även att byta till andra mer hållbara fibrer så som Tencel®, säger Petra Pettersson, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Hemtex.

  Better Cotton Initiative
  För att arbeta mot en mer hållbar bomullsproduktion och minimera de negativa konsekvenserna av den globala bomullsindustrin är Hemtex meldem sedan 2010 i Better Cotton Initiative BCI. BCI verkar för att göra den globala bomullsproduktionen bättre för de människor som producerar den, bättre för miljön där den växer och bättre för bomullens framtid. Bomull som är producerad i enlighet med BCI-standarden förbrukar väsentligt mindre vatten och jordbrukskemikalier.  BCI syftar till att omvandla den globala bomullsproduktionen genom att utveckla Better Cotton som en hållbar vanlig handelsvara. För att uppnå detta mål samarbetar BCI med flera aktörer inom bomullsleveranskedjan för att främja mätbara och fortlöpande förbättringar för miljön, för odlarna och för ekonomin i de bomullsproducerande områdena.

  Ekologisk bomull
  Odling av ekologisk bomull har en minskad negativ miljöpåverkan, odlingen bibehåller välmående för jord och ekosystem genom att använda naturliga processer i stället för konstgjorda tillsatser. Ekologisk bomull odlas utan skadliga bekämpningsmedel eller gödningsmedel och innehåller inga genetiskt modifierade fibrer (GMO), vilket är bra för odlarna, för miljön och för dig. Hemtex ekologiska bomull har alltid kontrolleras av en oberoende tredje part. Vi godkänner certifikat enligt standarderna Global Organic Textile Standard, GOTS och Organic Content Standard, OCS. Materialet certifieras för en trovärdig spårbarhet att bomullen verkligen är ekologisk  Återvunnen bomull
  Återvunna fibrer är material som kommer från rester från produktion eller återvunnet från förbrukat material och som får nytt liv. Genom att använda återvunna fibrer spar vi på jordens resurser genom att minska konsumtion av ny råvara samt minska mängden avfall. Hemtex godkänner certifikat enligt standarderna Global Recycling Standard, GRS eller Recycled Claim Standard, RCS. Materialet certifieras av oberoende part för en trovärdig spårbarhet samt för att säkerställa att bomullen verkligen är återvunnen.