Som kund till Hemtex stödjer du SOS Barnbyars arbete i Bangladesh

Hemtex är stolt partner till SOS Barnbyar. Partnerskapet är ett sätt att ge barn i fattiga produktionsländer möjlighet till utbildning och en trygg uppväxt. Samarbetet mellan Hemtex och SOS Barnbyar inleddes redan 2004 och har främst inriktat sig på familjestärkande arbete i Bangladesh - Hemtex näst största marknad för inköp.

Bangladesh är ett av de fattigaste och mest tätbefolkade länderna i världen. Landet påverkas ständigt av naturkatastrofer som orkaner och översvämningar. Dessutom lider folket i Bangladesh ytterligare av politisk oro. Fattigdomen är utbredd. Många familjer saknar tillgång till grundläggande rättigheter så som tak över huvudet, mat, vård, utbildning samt vatten och sanitet. De svåra förhållandena innebär att många barn tvingas arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning. Därför kan de inte gå i skolan. Utbildning är viktigt för att skydda de här barnen och bryta fattigdomspiralen.

Hemtex har gjort stora investeringar i framförallt två barnbyar i Sylhet och Chittagong i Bangladesh samt i deras familjestärkande program, något som har förändrat livet för tusentals barn och vuxna.

 

SOS Barnbyar gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa barn som förlorat allt. Hos SOS Barnbyar får barnen en familj och en uppväxt i ett tryggt hem samt möjlighet att gå i skolan med ambitionen att ta sig ur den fruktansvärda fattigdomen.

I det familjestärkande programmet arbetar SOS Barnbyar med direkta, sociala och kapacitetsstärkande insatser i familjer som annars riskerar att splittras. Målet är att genom tidiga åtgärder förhindra att barn förlorar sina föräldrars omvårdnad. De familjestärkande programmen riktar sig till familjer som lever i utsatthet och som på grund av fattigdom, missbruk, sjukdom, dödsfall i familjen eller annan yttre stress riskerar att splittras. Insatserna är utformade som tillfälligt stöd under allt från en månad upp till 4–5 år. Exempel på insatser är rådgivande samtal samt stöd till utbildning, yrkesutbildning för föräldrar eller mikrolån för att starta upp en rörelse som familjen kan försörja sig på. Arbetet syftar till att ge familjen bättre förutsättningar att ta hand om och försörja sina barn. Stödet skräddarsys utifrån varje familjs unika situation och tas fram i samarbete med familjen. Ofta är det väldigt lite som krävs för att göra stor skillnad för ett barns framtid.

 

Hemtex är stolta över samarbetet med SOS Barnbyar. Att vara delaktig i att bekämpa fattigdom, förbättra livsförhållanden och stötta familjer i Bangladesh är viktigt för att skapa en bättre och mer hållbar framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad för kommande generationer.

 

Jahanara längtar till skolan varje dag

Jahanara och hennes systrar kunde inte gå i skolan. De var ofta hungriga och deras hem var i dåligt skick. Familjens enda inkomst var pengarna som deras pappa tjänade som gatuförsäljare.

”Vi är sju personer i familjen och pappas inkomst räckte knappt till mat. Och vi hade inte råd att få gå i skolan. Vi var ofta sjuka eftersom vi fick för lite mat och inte kunde sköta vår hälsa”, berättar Jahanara.

Tack vare SOS Barnbyar får alla systrarna numera hjälp med kostnaderna för att gå i skolan – med terminsavgifter, skoluniformer och böcker. De får hälsovård och äter näringsriktig mat. De har fått bord och stolar, varma kläder och en vattentoalett i sitt hus. Syskonen har deltagit i kurser i bland annat barns rättigheter, yrkesrådgivning och hälsa.

Jahanaras mamma har gått kurser och fått hjälp att komma igång med hönsuppfödning och trädgårdsodling.

”Vi har fått det bättre än vi trodde var möjligt. SOS Barnbyar har gett oss en hjälpande hand och vi har tagit chansen att förbättra vår situation. Mina systrar och jag gör vårt bästa i skolan och jag tror vi kommer få bra betyg så vi kan läsa vidare och få arbete. Mamma har börjat tjäna pengar på sina verksamheter och det har betytt mycket, både för henne och för oss.”

 

När Kaioum går i skolan försörjer Golbahar familjen genom att sy

Golbahar är änka. När hennes man gick bort i cancer, blev hon ensam kvar att ta hand om sin då tvåårige son, Kaioum. Hon kämpade för att få ekonomin att gå ihop, men hade svårt att klara sig på egen hand. I april 2011 fick hon hjälp av SOS Barnbyars familjestärkande program i området. Programmet gav Kaioum, som hade hunnit börja i tvåan, allt han behövde för att kunna fortsätta i skolan, och Golbahar fick hjälp med flera inkomstgenererande aktiviteter. Bland annat utbildade hon sig inom sömnad. Hon började smått med att sy egna klänningar och laga kläder. Med tiden blev hon allt bättre, och efter ett tag kunde hon börja ta beställningar från grannar.

Parallellt med sömnadsarbetet fick hon lära sig mer om boskapsskötsel, och hur hon skulle odla en liten köksträdgård. Golbahar gick också kurser i barns rättigheter och omvårdnad som anordnades av SOS Barnbyar.

Under 2016 hade hon och sonen kommit på fötter. Golbahar kunde för första gången öppna ett bankkonto och börja lägga undan lite pengar, och Kaioum har kunnat fortsätta i skolan med goda resultat.

 

Surbin studerar på högskola och arbetar som sömmerska

När Surbins pappa dog ställdes familjen inför en mycket svår tid. Han hade varit ensam försörjare av sex personer, och Surbins mamma hade ensam svårt att få ekonomin att gå ihop. De hade inte råd med mat för dagen, och de två äldsta barnen i familjen tvingades sluta i skolan.

Familjen skrevs in i SOS Barnbyars familjestärkande program, och fick hjälp med skolavgifter, böcker, läromaterial, dagligt matintag och studiestöd. Surbin, som då gick i nian, kunde gå kvar i skolan och klara studierna med bra betyg.

Surbin sökte och kom in på en högskola, och parallellt med studierna började hon en yrkesförberedande utbildning inom sömnad. Hon har nu fått jobb som sömmerska i Hobigonj.

”Det är en fantastisk känsla att kunna hjälpa min familj med en egen inkomst”, berättar Surbin, och hennes mamma fortsätter: ”Jag är så stolt över att alla mina barn har kunnat gå i skolan och få en utbildning. Sedan vi fick hjälp av SOS Barnbyars familjestärkande program har vi till och med kunnat spara lite pengar på banken.”

 

Berättelse från verkligheten – Chittagong

Zakir kan förverkliga sina framtidsdrömmar

Zakir är en av alla de ungdomar som via vårt familjestärkande arbete i Chittagong fått möjlighet att förverkliga sin dröm om en bättre framtid. Han går i årskurs sju och vet vikten av att plugga hårt i skolan. Vid de årliga slutproven blev han tredje bäst i sin årskurs. Här är hans berättelse:

”Jag bor i Chittagong med min mamma som tvingades ta med sig oss barn och flytta till stan för att försörja sig. Nu bor vi i ett enkelt hus i en av de fattigare delarna av staden.

Tack vare SOS Barnbyar har jag fått stipendium som täcker skolavgift, skoluniform, läxhjälp och hälsovård. Utan det vore det inte möjligt för mig att fortsätta i skolan. Jag gillar att spela cricket men jag vet att skolan är det viktigaste.

Mitt mål är att bli läkare. Om jag lyckas med det kan jag både skapa en trygg framtid för mig själv, min familj och samtidigt hjälpa fattiga människor till bättre hälsa.”

Läs mer om SOS barnbyar här