• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Design: Julens ljusstakar

  Lovisa Hector är designer här på Hemtex. I vinterkollektionen har hon bland annat designat ljusstakarna Haley och Halo. Här kan läsa om hur idén blev verklighet.
   
   
  Hej Lovisa.
  Vi är nyfikna på hur idén till ljusstakarna Haley och Halo tändes. Berätta!


  Med Haley ville jag skapa en flexibel och användbar ljusstake som känns traditionell och enkel i sitt uttryck. Tanken är att man ska kunna dekorera och anpassa den till sitt eget hem, där man fritt kan skapa den stil man önskar. Man kan klä den med röda band och lingonris till exempel. Eller placera den på ett stort fat och täcka den med mossa. Eller använda den precis som den är. Året om. Precis som man själv vill ha den!

  Halo är kompisen till Haley och de är superfina tillsammans. På samma sätt som Haley ska man kunna skapa sitt eget uttryck, från en enkel grund och en stilren form. Dekorera den och hänga den i ett fönster eller mitt i ett rum.  Varför namnen Halo och Haley?

  Namnet Halo kommer från det optiska fenomenet i form av en ring runt solen eller månen. Namnet kommer från grekiskan och betyder cirkel, vilket jag tyckte passade bra med produkten som är just en cirkel. Haley blev helt enkelt ett kompisnamn till namnet Halo.  Hur börjar din idéprocess?

  Vår process på Hemtex startar alltid med ett trendarbete där vi definierar de trender som gäller för kommande säsong. Utifrån de trenderna vill jag genom mönster och produkter förmedla den känslan som våra trender bygger på. Ibland startar idén från typen av produkt t.ex. en ljusstake eller en vas där jag utvecklar en form eller en funktion som har ett visst uttryck eller syfte. Ibland startar idén från en detalj t.ex. i mode eller i naturen som utvecklas vidare till en produkt eller ett mönster. Det viktiga för mig är att produkten eller mönstret har ett sammanhang och känns tilltalande och enkelt att tycka om.

  Var får du din inspiration ifrån?

  Jag hittar min inspiration i detaljer hämtade från flera olika platser och sammanhang. Det kan vara ett mönster på en klänning, en detalj i naturen, en färgkombination eller en bild i en tidning. Något som känns vackert och tilltalande och som lockar på min uppmärksamhet. När det gäller jul så vill jag skapa den ombonade och traditionella känslan som många längtar efter vid årets största högtid. Där är min största inspirationskälla min egen barndoms jul.  Hur tänker du kring materialval?

  Jag tycker om att leka med former och dimensioner samt att arbeta med många olika material. Oftast blir valet av material naturligt beroende på vilken produkt jag tar fram och vad den har för form eller funktion.  Vad är viktigt att tänka på när man designar en ljusstake?

  Förutom att vi har flera kvalitetskrav att ta hänsyn till gällande ljus så är funktionen och syftet med produkten viktig att utgå från. I kombination med ett tilltalande formspråk blir den optimal.

  Var tycker du man bäst placerar ljusstaken i jul?

  Allt är möjligt! Julen är till för att dekoreras i överdåd och för att skapa en ombonad och härlig julstämning. Placera Haley mitt på julbordet eller på en skänk tillsammans med julens gotter. Dekorera den med gran eller lingonris och linda vackra röda band. Häng Haley i ett fönster, dekorerad med tallris och julkulor.  Har du något tips på hur man bäst inreder med ljusstakar?

  Jag tycker att de brinnande ljusen är så vackra och effektfulla i våra skandinaviska hem på vinterhalvåret, så jag tycker att man ska inreda med många ljus. Blanda högt och lågt, både ljusstakar och ljuslyktor. På matbord, i fönster och på sideboards. Ljusen skapar en helt fantastisk, mysig och ombonad känsla. Men var noga med att hålla koll på ljusen så att de inte fattar eld i granris och andra dekorationer.

  Shoppa produkterna