Vad betyder möbeltermerna?

Vad betyder möbeltermerna?

Tycker du att det kan vara svårt att veta vad som skiljer olika möbeltextilier från varandra, eller vad som gör att en möbel har en bra och stadig uppbyggnad? Det finns många begrepp och termer som man bör titta efter när man ska välja möbler. Vi har samlat några av de vanligaste begreppen här, så att du ska veta exakt vad du ska leta efter när du ska köpa din nya möbel.

Detta bör du veta om textiltester

När du ska jämföra olika textilier med varandra är det smart att se på resultaten av textiltester. De mest vanliga testerna utförs genom att textilierna utsätts för motstånd i en maskin som gnuggar olika föremål mot textilierna under en lång tid. Det är dock viktigt att textiltester inte säger allt om textilens kvalitet. Naturmaterial kan till exempel ofta se sämre ut i tester än syntetiska material, men samtidigt ha många andra bra och viktiga egenskaper som väger upp.

PILLING RESISTANCE: Hur mycket tål textilen innan den nopprar?

COLOR FASTNESS TO LIGHT: Hur mycket ljus tål textilen innan den bleknar?

MARTINDALE: Hur mycket friktion tål textilen innan ett visst antal enskilda fibrer börjar slitas?

DRY RUBBING: Hur mycket kan textilen torrfälla?

WET RUBBING: Hur mycket färg kan fällas från textilen när den är blöt?

Uppbyggnad och träslag

Du kanske funderar på mer än det du ser på utsidan när du ska investera i en ny möbel eller säng. Hur en möbel är uppbyggd och vilka material som använts vid tillverkningen har mycket att säga om både möbelns komfort och livslängd. Möblerna från Forms+Objects och sängarna från Nordic rest™ är byggda enligt skandinavisk hantverkstradition och i samarbete med europeiska möbelexperter som vet precis vilka material och konstruktionstyper som ger möblerna högsta kvalitet.

FSC: När en produkt är märkt med FSC-loggan betyder det att minst 50% av träet är certifierat av Forest Stewardship Council – en certifiering för ansvarsfullt skogsbruk som bidrar till att bevara den biologiska mångfalden.

MASSIVT TRÄ: Möbler tillverkade av massivt trä har bearbetats för att ge önskad form och egenskaper. Fördelen med massivt trä är att det är ett starkt material som kan slipas ner och ytbehandlas många gånger. Massivt trä kan däremot ha en viss rörelse i materialet under årstiderna på grund av fukt-, och temperaturskillnader. Detta kan på sikt leda till sprickor i träet om man har otur och inte underhåller materialet.

FANÈR: Möbler tillverkade av träfanér är gjorda av ett kärnmaterial som spånskiva eller MDF och sedan limmas ett tunt lager massivt trä ovanpå. Fördelen med fanér är att det tenderar att ha en något slätare och finare yta än vad massivt trä har. Möbler i fanér är ofta stabilare och har mindre risk för sprickor och rörelse i materialet till skillnad från massivt trä.

HDF: High Density Fiber Board är en brädtyp som är tätare i strukturen och starkare än andra brädor såsom spånskivor och MDF.

Madrasser och sovkomfort

Att välja rätt madrass kan vara utmanande. En bra madrass har ofta en avancerad struktur som kan vara svår att förstå innebörden av. Därför har vi förklarat de viktigaste begreppen som används för madrasser och sovkomfort här så att det blir lättare för dig att hitta rätt madrass.

HR polyuretanskum: High Resiliance polyuretanskum är en skumtyp av högre kvalitet. Detta skum är mjukare, mer flexibelt och har en längre livslängd än vanligt skumgummi.

LATEX: Latex är en bearbetad naturprodukt där naturlig latex från trä behandlas med såpa och sulfat för att ge ett luftigt skummaterial. En latexmadrass ger extra bra stöttning och tryckavlastning.

35kr/m3: Ser du denna beteckning så säger den hur mycket råmaterial som har använts i madrassen, det vill säga hur tätt materialet är. Vikten berättar hur mycket en kubikmeter av madrassmaterialet väger.

Pocketfjädring: Detta innebär att spiralfjädrarna i madrassen är i separata fickor för att bibehålla kvaliteten vilket säkerställer att fjädrarna kan röra sig oberoende av varandra.

Zonindelad resårmadrass: En zonindelad madrass har mjukare zoner för axlar och höfter och fastare zoner för huvud och midja. På så sätt anpassar sig madrassen efter din kropp och ger dig optimalt stöd där du behöver det. Kroppsvikten påverkar stödet och antalet zoner som madrassen är indelad i anger också hur madrassens stöd kommer vara. Ju fler zoner, desto mer exakt anpassat blir stödet.