Varför välja en avtorkningsbar duk?

Varför välja en avtorkningsbar duk?

En avtorkningsbar duk känns och ser ut precis som en vanlig tygduk, men den har en beläggning som gör att den går att torka av. Det är därför den passar så bra för uterum och fester, eller för barnfamiljer i vardagen. Vaxdukar är ofta tillverkade med PVC-plast som vi inte vill ha i vårt sortiment.

 

Hemtex avtorkningsbara dukar är belagda med akrylat. Akrylatbeläggningen ger dukarna en mjukare känsla än den som kallas vaxduk/plastad duk, dessutom klarar dom tvätt bättre, är lätta att hålla rena och går att torka av. Hemtex arbetar aktivt för att minska och begränsa användningen av skadliga kemikalier både i produktionsprocessen och i produkterna och tillåter inte PVC i dukarna. Det finns stor risk att PVC innehåller ämnen som är miljö- och hälsoskadliga, dessutom kan de påverka miljön vid förbränning.

1. Hur tvättar man avtorkningsbara dukar?

Enklast är ju att torka av med en våt trasa. Men det går givetvis bra att tvätta dem i maskin. Sen stryker man bara på avigsidan med två prickar.

2. Vad är PVC? Och varför är det inte bra??

PVC, eller polyvinylklorid, innehåller mjukgörare som ofta är skadliga för människor och miljö.

3. Vilken beläggning har de avtorkningsbara dukarna, och varför är den bättre?

Våra dukar har en akrylatbeläggning. Det är en annan typ av plast som är naturligt mjuk, och därför behövs inga mjukgörare.

4. Finns det något man bör tänka på?

Det kan vara bra att veta att de är vattenavstötande, men inte vattentäta – så man kanske inte ska använda en avtorkningsbar duk för att sitta på i blött gräs. Men som picknickduk passar den perfekt!