Dun & fjäder

Här får du information och skötselråd om våra dun- och fjäderprodukter. Allt vårt dun är certifierat enligt RDS, Responsible Down Standard. RDS säkerställer att dun och fjädrar kommer från ansvarsfullt behandlade gäss och ankor.

Dun- och fjäderfyllning

Ett duntäcke andas. Det innebär att täcket absorberar fukt och reglerar överskottsvärme när du sover. En hög andel dun gör täcket fluffigt.

Gåsdun eller Anddun

De vanligaste dunsorterna är gåsdun och anddun. Gåsdun är mjukare och anses vara lite mer exklusivt. En hög andel gåsdun gör täcket fluffigt och varmt. Många täcken och kuddar innehåller också en viss andel fjäder, som är en svalare fyllning än dun. Ett täcke som är stoppat med mycket dun och lite fjäder är fluffigt och varmt. Detsamma gäller kuddar. Vill du ha en fastare kudde ska du alltså välja en som är stoppad med mer fjäder och mindre dun.

Bärighet

Bärigheten talar om hur spänstigt dunet är, ett samspel mellan dunets spänst och luften däremellan. Ju högre siffra desto fluffigare täcke eller spänstigare kudde.

Hur sköter jag dun?

Ett duntäcke behöver skakas och vädras då och då. Tvätta det sällan, men se till att alltid tumla det med tennisbollar efter tvätt. Tvätta duntäcken och dunkuddar i 60 grader med halva mängden tvättmedel, gärna flytande, och undvik sköljmedel. Använd gärna ett kuddskydd som du kan ta av och tvätta med jämna mellanrum.

Tumla alltid efter tvätt

Dun ska alltid tumlas efter tvätt. Lägg med några rena torkbollar i torktumlaren så blir dunet och fjädrarna ordentligt genomluftade. Pausa gärna torktumlingen lite då och då och ta ut och skaka kuddar och täcken, så hjälper du torkningen på vägen. Tumla tills stoppningen känns helt torr och doftar friskt.

Transporterar bort fukt

En av dunets fiffigaste egenskaper är att det andas och transporterar bort fukt från kroppen när du sover. Därför ska du inte bädda med överkast det första du gör på morgonen, eftersom fukten som bildats under natten inte hinner avdunsta då. Börja hellre dagen med en frukost i lugn och ro, så mår både du och ditt duntäcke lite bättre. Ta gärna hjälp av vår guide för att hitta det perfekta täcket för just dig.