Gardiner till sovrummet

I sovrummet är det viktigt att skapa en miljö som känns lugn, avslappnad och som inbjuder till god sömn. Men tänk också på vilka andra krav som kan ställas på gardinen, ibland kanske du vill läsa en god bok eller titta på tv i sovrummet?

Mörkläggningsgardiner

Om du sover som allra bäst när det är mörkt i rummet ska du satsa på en mörkläggningsgardin till ditt sovrum. En mörkläggningsgardin stänger ljuset ute samtidigt som den skyddar dina möbler från att blekas av solen.

Du kan också välja en klassisk rullgardin. En rullgardin både mörklägger och håller temperaturen lägre i rummet. Våra plisségardiner passar också utmärkt i sovrum få de håller ljuset ute och avskärmar direkt insyn.

Vill du ända ha en ljus och skir gardin i rummet, använd en dubbel gardinstång eller en dubbel gardinskena med två spår. Sätt den mörkläggande gardinen längst bak och en tunnare framför. Oavsett vilken gardin du väljer ska du vara noga med att den går så nära fönstret som möjligt och en bra bit utanför fönsterkarmen. Då blir det så mörkt som möjligt. Tycker du om att vakna när solen går upp ska du förstås välja en tunnare gardin som släpper in mycket ljus. Med en lamellgardin kan du anpassa själv hur mycket ljus du vill ha i rummet.

Temperatur i sovrummet

Vilket väderstreck ligger ditt sovrumsfönster i. Ligger det i söder eller väst får det många soltimmar och högre inomhustemperatur. Då är det klokt att välja en flexibel gardin som sänker temperaturen, till exempel en ljusfiltrerande rullgardin eller en gardin vävd i en grövre väv. Glöm inte att dra för gardinen innan solen blivit för stark!

Insyn

Vill du ha in mycket ljus, men slippa insyn ska du välja en tunn och skir gardin.

 

Shoppa gardiner här!