Låg kudde

Brukar du sova på mage är det viktigt att huvudet inte kommer för långt upp i relation till ryggraden. Välj därför en låg och mjuk kudde. Låga kuddar innehåller mindre stoppning och har ett lågt gramtal, runt 300-400 gram.

Dunkudde

En dunkudde andas. Det innebär att den absorberar fukt och reglerar överskottsvärme från kroppen när du sover. De vanligaste dunsorterna är gåsdun och anddun. Gåsdun är mjukare och anses lite mer exklusivt. Många kuddar innehåller också en viss andel fjäder. En större andel fjäder ger en fastare kudde.

Föredrar du dun ska du välja en kudde som innehåller mycket dun och lite fjäder. Gärna 90% dun och 10% fjäder som i kudden Anton låg. Dunet gör kudden fluffigare och mjukare. Vill du har en exklusiv kudde ska du välja en med gåsdun. Kudden Alvin låg innehåller 90% gåsdun och 10% gåsfjäder och är därför extra mjuk och lyxig.

Syntetkudde

En kudde med syntetfyllning är lättskött och håller formen länge. De vanligaste syntetfibrerna är hålfiber, bollfiber och mikrofiber. Olika fibrer ger kudden olika egenskaper. Hålfibrer gör kudden lätt och jämn till formen. Bollfibrer gör kudden spänstig och formbar. Mikrofiber har en känsla som påminner om dun.

Vill du hellre ha en syntetkudde kan du välja mellan olika sorters fiber. John låg är en väldigt mjuk kudde som innehåller mikrofibrer av polyester vilket ger en dunliknande känsla. Filip låg är en spänstig och lättskött kudde med bollfiber som är lite mer formbar.