Hur du tvättar din madrass

Hur du tvättar din madrass

Låt den härliga känslan av en nybäddad säng gälla även för själva sängen! Det finns några enkla rutiner som håller din säng fräsch, ren och hygienisk och gör att du kan minimera kvalster, damm och fläckar.

Så här rengör du din madrass

Om din bäddmadrass har ett avtagbart överdrag kan detta enkelt tas av och tvättas i tvättmaskin. Följ skötselråden på överdraget. Sträck sedan överdraget i vått tillstånd så att fiberfyllningen i överdraget inte krymper och tappar sin funktion. Häng överdraget på tork – om det torkas i torktumlare kan det krympa och bli svårt att få över madrassen igen!

När överdraget till bäddmadrassen är i tvätten så kan du börja med rengöringen av själva huvudmadrassen:

Börja med att dammsuga madrassen ordentligt. Använd gärna ett möbelmunstycke eller ett munstycka med borste. Dammsug hela madrassen och glöm inte kanterna. Var uppmärksam vid sömmarna och hörnen.

Rengör din madrass och vta bort ev fläckar med Guardian skumrengöring. Spraya rengöringsmedlet direkt på madrassen där ev fläckar eller missfärgningar finns. Gnugga in skummet i tyget med rena fingrar, en trasa eller mjuk svamp. Låt skummet verka i några minuter innan du torkar av med en fuktig trasa. Skumrengöringsmedlet kan användas igen om fläcken är svår att få bort.

Tips! Var noga med att ta bort nya fläckar så snabbt som mjöligt för att undvika fuktskador på madrassen och att fläcken torkar in, vilket gör den svårare att få bort.

Låt madrassen torka helt innan du lägger på bäddmadrassen och sängkläder igen. Madrassen kan behöva torka i 24 timmar för att bli helt torr.

Vi rekommenderar att tvätta bäddmadrassen 2 gånger om året och huvud madrassen 1 gång om året. Tvätt gärna också vid behov.

Här är några enkla tips för att hålla din säng och ditt sovrum hygieniskt:

1. Använd madrasskydd
Genom att använda ett madrasskydd kan du hålla sängen ren på ett enkelt sätt. Madrasskyddet är lätt att ta av och tvätt i tvättmaskin och skyddar sängen från damm och fläckar!

2. Impregnera madrassen
Genom att applicera en textilimpregnering på dina madrasser och din säng förlänger du tygets hållbarhet, förebygger fläckar och skyddar mot solblekning. Impregneringen förhindraräven fuktskador på madrassen!

3. Undvika att bädda sängen varje dag
När du bäddar sängen på morgonen stänger du in både fukt och värme under täcket vilket inte är idealiskt för sänghygienen. Låt istället madrassen vädras genom att vika ihop täcket eller lägga det åt sidan då och då!

4. Vänd madrassen regelbundet
För att vädra madrassen och se till att den inte slits mer än nödvändigt rekommenderar vi att du vänder och vrider på både huvudmadrassen och bäddmadrassen ca 3-4 gånger per år. Stötta upp dom mot väggen i några timmar för att vädra dem lite extra!

5. Håll låg luftfuktighet och temperatur i rummet
En fräsch och hygienisk säng kräver minsta möjliga luftfuktighet och värme. Se till att vädra ordentligt i sovrummet och håll gärna en låg temperatur, gärna 18 grader eller lägre.
.