Måttguide för rullgardin

Det är viktigt att alla mått är exakta så att den skräddarsydda rullgardinen passar perfekt till ditt fönster. Om angivna mått är felaktiga kan den specialtillverkade produkten inte returneras. Därför är det viktigt att mäta allt noggrant och att kontrollmäta är avgörande.

Monteringsalternativ:

Image_006.pngImage_007.png

  Montering inne i karmen            Montering utanför karmen 

Vi rekommenderar vanligtvis en intern montering så länge din fönsterkarm har en djup på 40 mm, så att rullgardinen kan monteras inne i öppningen. 

Om fönstren är för grund för intern montering eller om det finns hinder som ett fönsterhandtag, rekommenderas generellt extern montering (antingen på väggen eller ovanför fönsterkarmen). 

Du kan välja att montera gardinen i taket eller på väggen. Ditt val beror på var du vill placera rullgardinen. 

 

Image_008.png

MONTERING INUTI FÖNSTERKARM/-NISCH 

När du mäter bredden på en rullgardin som ska monteras i en fönsterkarm/-nisch är det viktigt att dra ifrån så att rullgardinen passar perfekt. Följ stegen nedan och dra ifrån 5-10 mm (för kassett rullgardin minst 10mm). Detta ger möjlighet till monteringstolerans och förhindrar att karmen repas. Använd ett metallmåttband, andra typer av måttband kan vika sig och ge dig felaktiga mått. 

 

  Image_009.png  Image_010.png

Image_011.png Kom ihåg att dra av 5-10 mm i bredden. Mät på 3 platser för både bredd och höjd, använd de minsta måtten.

Praktiska råd  

Kontrolleravatt din karm är tillräckligt djup för att montera rullgardinen (minst 40 mm), tänk också på eventuella hinder såsom handtag. (se nedanstående bild) 

Image_012.png  Image_013.png

 

MONTERING UTANFÖR KARM/VÄGG 

Image_014.png

  • För att minimera ljusinsläpp rekommenderar vi att rullgardinen överlappar fönsterkarmen med minst 70 mm högst upp och 50 mm på varje sida.

 

  • Överlappningen i botten av rullgardinen är ett personligt val, men kom ihåg att ta hänsyn till hinder såsom värmeelementet.

 

  • Breddmåttet är bredden på rullgardinen inklusive dess betjäningsmekanism och fästen. 

 

Praktiska råd  

För att säkerställa utrymme för betjäning/fäste bör bredden på rullgardinen vara smalare än bredden på öppningen. Om det finns några hinder i öppningen, såsom kakel längst ner, måste rullgardinen anpassas till den smalaste bredden. Rullgardiner med mörkläggande tyger ger en bra grad av ljusdämpning, men det kommer att komma ljus runt kanten på rullgardinen. Detta kommer att vara mer synligt på en rullgardin som är monterad på insidan av en fönsterkarm än de som är monterade på utsidan. 

Image_015.png Image_016.png Image_017.png

Delvis kaklade ytor 

Om du har kakel halvvägs upp i fönsterkarmen (vanligt på kök och badrum) är det troligt att avståndet mellan dem är den smalaste punkten i karmen. 

 

Image_018.png Image_019.png

Mät längst upp i öppningen och mellan kakelplattorna. Jämför de två måtten; om skillnaden är mindre än 25 mm, använd måtten från toppen av öppningen. Om den inte är det, använd bredden mellan kakelplattorna. Du måste montera rullgardinen mot taket om detta är fallet. Gör samma sak om du har bildskärmar, golvlister eller andra föremål på insidan av nischen. 

Kassett Rullgardin: 

Image_020.png

När du beställer ett kassettsystem kommer bredden att vara den totala bredden på rullgardinen inklusive kassetten - hela rullgardinsenheten finns inuti kassetten. Om kassetten ska monteras inne i fönsteröppningen måste du dra av minst 10 mm från breddmåttet. Detta säkerställer att kassettprofilen passar perfekt inom fönsteröppningen (det kommer att finnas 5 mm mellanrum på varje sida om kassettprofilen när den är monterad). 

När du beställer för utvändig montering kommer kassetten som levereras att ha exakt bredd som beställd (inget avdrag). 

Barnsäkerhet 

I enlighet med säkerhetsbestämmelserna (EN 13120) kräver vi mått för den föreslagna monteringshöjden för att säkerställa att kedjan är på ett säkert avstånd från golvet. Säkerhetsavståndet till golvet måste vara minst 1,5 meter vid användning av stramningsanordning. Läs mer om barnsäkerhet här. 

För att kunna fastställa exakt längd på kedjeträcket på dina rullgardiner ber vi därför om monteringshöjd. Det är mått från golvet till där fästet ska monteras. Samma princip gäller om rullgardinen ska monteras inne i en nisch. 

Standard betjäningslängd (100 cm)  

Standard betjäningslängd för snöre och/eller kedja är alltid 100 cm. Rullgardiner som är kortare än 100 cm tillverkas med kulkedja som är 2/3 av höjden. 

Exempel: Om en rullgardin beställs med en höjd på 60 cm och standard betjäningslängd väljs blir snöret 40 cm. Stramningsanordningen måste monteras med maximalt möjligt avstånd från kontrollmekanismen för att hålla snörets/kedjans slinga sträckt. Höjd - 150 cm. 

Image_021.png Image_022.png  150 cm. 

Image_025.png

Stramningsanordningen ska monteras med maximalt avstånd från kontrollmekanismen för att hålla slingan av dragkedjan/kedjan sträckt. Höjd - 150 cm. Snörbrytaren måste installeras minst 60 cm över golvet. 

Här finns mer information att läsa om hur man mäter rätt.