Ta hand om dina möbler

Att investera i möbler till ditt hem kan vara en stor, ekonomisk investering och därför är det viktigt att ta väl hand om möblerna så att de håller länge. Genom att använda rätt underhållsprodukter kan du förlänga livslängden på dina möbler och hålla dom i gott skick.

Möbelvård

Här är fem olika produkter från Guardian som kan hjälpa dig att underhålla dina möbler:

1. Skumrengöring

Skumrengöring är ett medel som är speciellt utformat för att rengöra och rensa alla typer av textilier och kan även användas på mattor. Produkten tar effektivt bort kaffefläckar, rödvin, sylt och liknande. Såhär använder du skumrengöringen: applicera medlet direkt på fläcken och gnugga lätt med en ren trasa. Arbeta i cirkelmönster från utsidan av fläcken in mot mitten. Låt torka helt innan du dammsuger ytan.

 

2. Textilimpregnering

Kom alltid ihåg att impregnera textil och mattor innan du använder dom! Textilimpregnering förhindrar fläckar från att sätta sig i tyget och gör det lättare att rengöra vid en eventuell olycka. Produkten fungerar utan att påverka tygets naturliga egenskaper, utseende eller andningsförmåga och skyddar även mot solblekning. Du kan enkelt impregnera din möbel eller matta genom att spraya produkten jämnt över hela ytan och låta den torka helt innan du använder möbeln eller mattan igen.

3. Sprayvax

Sprayvax kan användas på alla typer av träytor oavsett om dom är obehandlade, vaxade eller lackade. Spraya produkten i ett jämnt, tunt lager på ytan och låt produkten vila i ca 2 min på lackade ytor och ca 30 min på obehandlade och vaxade ytor. Polera sedan ytan med en ren och torr trasa.


4. Vitpigmenterad olja

En vitpigmenterad olja används för att olja in obehandlat trä eller för underhåll av tidigare vitoljat trä. Oljan är tillverkad av fina, rena oljor och innehåller inga lösningsmedel. Den har en vattenavvisande effekt och skyddar trät från uttorkning. Produkten har testats av Danska Teknologiska Institutet och är inomhusklimatmärkt. Applicera produkten jämnt över ytan och låt den dra in i trät i ca 15 min innan du torkar av med en ren trasa.

 

5. Brandimpregnering

Brandimpregnering är effektivt brandisolerande och kan appliceras på alla absorberande material, både naturliga och syntetiska, för att göra de mindre brandfarliga. Produkten kan därför användas på att från dukar till ljusdekorationer och till och med konstgjorda växter! Spraya din produkt helt blöt med ett avstånd på ca 25 cm. Låt torka upp till 3 timmar. Om din produkt får vita märken kan dessa enkelt borstas bort med en borste eller en lätt fuktad trasa.