Putsa fönster

Putsa fönster

När solen tittar fram har smutsen en tendens att synas som mest. Men att putsa fönster behöver faktiskt inte vara så tråkigt som man tror. Här får du några smarta fönsterputstips som eliminerar smuts och gör dina fönster skinande fina.

Tips för skinande fina fönster

Putsa fönster med rätt redskap. Allt blir roligare med rätt redskap. Se därför till att använda en bra fönsterskrapa. En gammal trasa har du säkert redan hemma. Har du ingen gammal trasa så riv sönder ett gammalt lakan du tröttnat på. Det luddar inte heller, som hushållspapper gör. Annars är en microfiberduk perfekt för att tvätta både smutsiga fönster och speglar

Utöver trasan och fönsterskrapan behöver du bara en hink med ljummet vatten, ett par droppar diskmedel och lite tålamod!

 

Så här tvättar du dina fönster skinande rena i 7 enkla steg:

1. Fyll en hink med ljummet vatten och några droppar diskmedel.

2. Tvätta fönstret ordentligt rent med en blöt trasa. Hela fönsterrutan ska vara blöt.

3. Dra fönsterskrapan uppifrån och hela vägen ner med ett lätt tryck.

4. Torka av skrapan med trasan.

5. Börja sedan uppifrån igen och skrapa neråt, där fönstret fortfarande är blött.

6. Fortsätt så från sida till sida tills fönstret är torrt.

7. Torka fönsterkanten och sedan är det klart! 

Vilka medel är tillåtna?

Glöm fönsterputsmedel. Det gör att fönsterrutan får en hinna och blir lättare flammig. Det bästa sättet att tvätta dina fönster är med några droppar diskmedel i ljummet vatten. Det använder även proffsen.

 

Andra medel är förstås tillåtna om man önskar. Testa t.ex. en skvätt såpa eller en skvätt spolglans (till diskmaskinen) i det ljumna vattnet för lite extra glans. Ett annat husmorstips är ättika, som sägs ta bort fula ränder på fönstret.

Torka inte med tidningspapper

Kanske har du hört att man kan torka fönstret med tidningspapper? Det är ett gammalt tips från förr då man hade bly i trycksvärtan. Det har man inte idag. Visst kan man få bort vissa ränder, men resultatet blir också flammigt.

Skrapa som ett proffs

Vissa föredrar att dra fönsterskrapan i en svepande rörelse från sida till sida. Det kan vara enklare särskilt på stora fönster. Viktigt är då att man inte stannar upp i rörelsen mitt på fönstret, för då kan det bli fula ränder. Testa dig fram och se vad du föredrar. Och se till att skrapan du använder alltid är ren innan du börjar. Det finns massor med filmer på YouTube där du enkelt ser hur man gör!

 

Hoppas du nu fått några användbara fönsterputsningstips. Träning ger som bekant färdighet brukar man ju säga. Och har du varken hink eller tålamod kan det kanske vara värt att anlita en fönsterputsare några gånger per år!

Njut av fina fönster i vinter

Ska du tvätta fönster i minusgrader? Häll lite T-Röd/T-sprit i hinken så slipper vattnet frysa när du putsar.

Sätt stilen med nya gardiner

Skinande rent när solen skiner

Visst får man energi när solen skiner, men faktum är att det är smidigare att putsa fönster när det är mulet. När solen skiner måste du vara extra snabb eftersom vattnet torkar snabbt mot rutan och dina fönster får fula ränder.

Nu är det roligaste kvar! Sätt stilen i ditt nytvättade fönster med gardiner