Så rengör du din soffa

Så rengör du din soffa

Det undgår inte någon att smuts, fläckar och dålig lukt kan sätta sig en soffa över tid. Därför är det bra att underhålla soffan ordentligt och att du gör rent den så snart som möjligt efter att du spillt eller sölat i soffan. Här hittar du de bästa tipsen på hur du rengör din soffa utan att göra skada på den.

1. Börja alltid med att dammsuga soffan

Hår från djur, brödsmulor och annan smuts samlar sig gärna i soffan, speciellt i sömmarna och under sittkuddarna. Innan du börjar att tvätta och rengöra soffan ska du alltid börja med att ta bort ytligt smuts och damm. Det gör du lättast genom attt dammsuga hela soffan.

Tips: Om du har en ljus soffa, se till att munstycket på dammsugaren är rent så att det inte överförs gammal smuts som du dammsugit tidigare.

2. Tvätta sofföverdragen i tvättmaskinen

Se till att du vet om vilken typ av fyllning din soiffa har eftersom det ligger till grund för hur du bäst rengör den.

Har du soffkuddar emed avtagbar klädsel kan du tvätta de i tvättmaskinen. Ofta räcker detta för att ge soffan nytt liv. Har överdragen fläckar så bör du följa stegen om hur du tar bort fläckar från soffan först. Var alltid noga med att läsa tvättråden innan du lägger in överdragen i tvättmaskinen.

Tips: Tvätt av sofföverdrag bör göras regelbundet oavsett om du spillt på dom eller inte. Genom att göra detta och ta hand om din soffa så kommer den hålla i många år.

3. Fläckborttagning

Vinfläckar, kladdiga småbarnshänder eller en lekfull hund med smutsiga tassar – det är oundvikligt att en fläck då och då hamnar på soffan. Som tur är finns det knep och tricks för att effektivt behandla de flesta fläckar.

Använd först en ren trasa eller en absorberande pappersservett för att suga upp vätskan i fläcken. Kom ihåg att trycka på fläcken – gnugga inte. Det gör det oftast värre. Använd sedan en ren trasa med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten och tryck detta mot det smutsiga området.

Tips: Behandla fläckar på soffan så snart de uppstår. Ju tidigare du agerar, desto större är chansen att fläcken går bort helt och att soffan ser ut som ny igen. Kom ihåg att alltid testa rengöringsmedel på en liten yta först för att undvika missfärgning eller skador på tyget.

4. Avlägsna dålig lukt

Har inte dammsugning eller fläckborttagning hjälpt dig att bli av med den dåliga lukten från soffan? Detta kan oftast lyckligtvis lösas och du har med största sannolikhet redan allt du behöver hemma. Bakpulver fungerar som en mirakelmedicin när det kommer till att ta bort lukt från soffor, mattor och andra möbler i tyg. Strö ett tunt lager över soffkuddarna och låt stå i ca 1 timma innan du dammsuger upp det.

Använd en rengöringsmaskin

För ännu grundligare rengöring av soffan kan man använda en rengöringsmaskin. Denna typen av rengöring går in djupare i soffans fyllning som gör att du kan få bort fläckar och dålig lukt som du inte klarar att få bort med hjälp av de andra tipsen ovan.