Hur man tvättar handdukar

Hur man tvättar handdukar

En ny, ren handduk är bekväm och ger en känsla av välbefinnande.

Hur tvättar jag handdukar i en tvättmaskin?

En ny, ren handduk är bekvämt och ger en känsla av välbefinnande. Alla handdukar från oss kan tvättas i 60 grader. Vissa föredras att tvättas i 90°, men det orsakar mer slitage på textilen och är mer energikrävande. 60° är tillräckligt och tar bort all smuts och de flesta bakterier. Tänk också på att tvättmaskinen inte ska vara för full när du tvättar handdukar! På så sätt kan du skölja igenom frottén ordentligt och handduken blir helt ren. För att bevara mjukheten i handduken och den luftiga frottén rekommenderar vi att du torkar dina handdukar i en torktumlare. Vissa gillar också lite styvare handdukar, då är det bättre att lufttorka handdukarna.

Vilket program ska handdukar tvättas på?

Alla våra helårs handdukar är gjorda av 100 % bomull och kan tvättas på ett vanligt bomullsprogram. Kontrollera alltid tvättråden på produkten! Så här betyder de olika symbolerna:

Grader: Denna symbol anger hur varmt vattnet du tvättar med ska vara. Instruktionerna berättar både hur hög värme textilen tål, men också vilken värme som är tillräcklig för att få produkten ren. Denna symbol kan också ha en eller två streck under sig, vilket betyder att produkten ska tvättas på ett skonsamt eller extra skonsamt program. Graderna kan även bytas ut med en hand - det betyder att produkten ska handtvättas eller tvättas på handtvättprogrammet i maskinen.

Blekning: Om du kan bleka produkten med klor eller annat blekmedel visar denna symbol en triangel. Om det finns ett kryss över symbolen ska produkten inte blekas alls, men om det finns två diagonala linjer genom triangeln kan du använda klorfritt blekmedel.

Torktumling: Om du undrar om du kan torktumla textilen är det här symbolen du ska leta efter. Om det finns ett kryss ovanför denna symbol ska produkten inte torktumlas. Antalet prickar i symbolen säger något om den höga värme produkten tål att torkas på - ju fler prickar, desto högre värme tål produkten. Istället för denna symbol kan du även hitta en symbol som betyder att produkten ska torkas på lina eller torkställning. Detta visas av en fyrkant med en böjd linje upptill.

Strykjärn: Denna symbol talar om för dig om produkten kan strykas eller inte, och hur varmt strykjärnet kan vara vid strykning. På samma sätt som med torktumlaren anger antalet prickar i symbolen hur hög värme produkten tål, så ta hänsyn till detta när du ställer in strykjärnet.

Kemtvätt: Den runda cirkeln ovan visas antingen med ett kryss ovanför eller med ett "P". Om symbolen "P" visas kan produkten rengöras på kemtvätt, om det finns ett kryss över cirkeln ska produkten inte kemtvättas.

Hur ofta ska jag tvätta handdukar?

Vi rekommenderar att tvätta handduken du använder i badrummet en gång i veckan, och gärna oftare vid behov. Tips! Om du hänger handduken på en stång eller ett snöre mellan varje användning torkar den snabbare och samlar mindre bakterier mellan varje tvätt.

Hur får jag vita handdukar vita igen?

Kalk, smuts, svett och tvätt tillsammans med andra färger kan missfärga vita handdukar. Alla handdukar ska inte blekas med blekmedel, men som tur är finns det skonsammare alternativ. Vinäger kan till exempel användas som fläckborttagningsmedel och läggas i tvättmaskinen för en noggrannare tvätt. Ca. en deciliter citronsaft i kombination med tvättmedel kan också ljusa upp textilier.

Vad kan tvättas med handdukar?

Handdukar kan missfärgas snabbare om de utsätts för ämnen som ofta finns i olika hårprodukter. Vi rekommenderar därför att undvika att tvätta handdukar tillsammans med kläder som varit i kontakt med hår med mycket hårspray, hårmousse eller liknande. Dessutom är det bra att komma ihåg att sängkläder av fin bomullskvalitet helst inte ska tvättas tillsammans med frottéhanddukar.