Hur man tvättar mattor

Hur man tvättar mattor

Att tvätta olika kvaliteter på mattor kan vara svårt – olika metoder finns beroende på om du har till exempel en tuftad matta, en ullmatta eller en matta i jute. För att hålla mattan i gott skick bör du: 1. Dammsuga mattan regelbundet. 2. Ta bort fläckar med mild skumrengöring och trasa. 3. Få din matta professionellt rengjord med jämna mellanrum.

Dammsugning

Det är viktigt att dammsuga din matta regelbundet för att få bort smuts och damm som har samlats på och i mattan. Var uppmärksam på vilket munstycke som är bäst lämpat för din matta. På en tuftad matta rekommenderar vi att du använder mattmunstycket, medan det är mer lämpligt att använda en borste på ull och jute för att inte skada trådarna och fibrerna i mattan.

Fläckborttagning

Om du får en fläck på din matta så bör du ta bort denna omedelbart för att förhindra att den sätter sig för hårt. Använd en mild rengöringsprodukt, till exempel en skumrengöring och tryck försiktigt med en ren trasa eller svamp. Undvik att gnugga eller skrubba på mattan, eftersom det kan bryta trådarna och göra mattan svårare att rengöra vid nästa tillfälle.

Djuprengöring

För att hålla din matta i gott skick över en längre tid så bör man lämna in mattan för professionell rengöring ibland. En professionell rengöring tar bort smuts och fläckar som sitter djupare i mattan och som inte kan tas bort med den metoden som man använder hemma. När det gäller till exempel ullmattor så kan det vara svårt att rengöra ordentligt hemma utan att skada mattan. En professionell rengöring säkerställer att mattan rengörs både noggrant och försiktigt, samtidigt som mattans naturliga färg och struktur bibehålls. Djuprengöring kan också hjälpa till att förlänga mattans livslängd och skydda den mot framtida slitage.