Inred vardagsrummet till hösten! Prydnadskuddar 40% | Plädar 40% | Gardiner 40%

Sänghygien jagar bort kvalster

Det är fantastiskt skönt att få krypa ner i en säng med nytvättade sängkläder. Att känna en frisk doft av tvättmedel och den där lite strama men samtidigt lena lakanen som gör det extra mysigt att få gå och lägga sig. Sängkläder håller sig dock inte rena så länge. Med tanke på att vi tillbringar många timmar nedbäddade i sängen är det inte konstigt att de snabbt smutsas ner. Därför bör de bytas regelbundet. Hur ofta ska örngott, lakan och påslakan tvättas och vad är egentligen god sänghygien?

1. Hur ofta behöver man byta sängkläder?

Det allmänna rådet är varannan vecka. Det beror också lite på hur situationen ser ut. Har man husdjur eller småbarn som sover i sängen eller om någon varit sjuk bör sängkläderna bytas oftare. Det är likadant om man svettas mycket, eller under sommarhalvåret då det är varmare.

Att duscha innan sänggående ger en fräsch känsla inombords och håller lakanen renare längre. Vädra också sängkläderna några dagar i veckan genom att låta kall luft strömma in genom fönstret. Vid fint väder mår de bra av sol och vind på en balkong eller veranda.

2. Sänghygien

En del har rutin på när de ska byta lakan, påslakan och örngott. De tvättar sina sängkläder regelbundet. Men studier visar också att flertalet inte byter lakan så länge de inte känns smutsiga. Eller att det glöms av.

Gör det till en positiv vana att byta ofta. Det blir roligare om man köper sängkläder i en färgskala som man gillar, eller att mixa och matcha i olika mönster. Låt det gå i ton med sovrummets övriga inredning så känns det lite lyxigare. Tänk också på materialet och att det ska vara en skön känsla att krypa ner i sängen.

3. Farligt att inte byta sängkläder?

Sängen är det perfekta stället för bakterier. Här frodas kvalster som inte kan ses som med blotta ögat. De lever på svett, fukt, hår och gamla hudavlagringar. Den mängd vi avger varje natt räcker gott och väl för att föda miljontals kvalster i flera veckor. I värsta fall kan de orsaka kvalsterallergi, vilket kan vara väldigt besvärande.
Har du svårt att hinna bädda sängen innan du går till jobbet? Du kan med gott samvete låta bli. Det snällaste vi kan göra för kvalstren är nämligen att bädda ner dem. Då får de en perfekt miljö att föröka sig i. Lägg istället på överkastet när du kommer hem, så har du färre objudna gäster och en fräschare säng.

4. Kvalsterallergi

Börjar du dagen med att nysa, klia dig i ögonen och har en täppt näsa? Det kan bero på att du är överkänslig mot kvalster. Hela 10 procent av svenskarna är allergiska mot dem. Det är oftast den egna sängen som är orsaken till kvalsterallergi. Därför är allergibesvären mer påtagliga under natten och morgonen. Kvalsterallergi ger ofta följande symtom: nysattacker, nästäppa, rinnande näsa och ögon, eksem eller luftvägsbesvär.

5. Hur tvättar man lakan?

Tänk på temperaturen! Tvätta inte sängkläderna i 40 grader. Fläckarna försvinner, men bakterierna dör inte. För att lyckas få bort damm, svett, saliv och annat otrevligt bör man tvätta lakanen i 60 grader.

Denna temperatur bevarar fortfarande fibrer och tryck och sängkläderna krymper inte. Köp ett material som tåls att tvättas om och om igen. Tänk på att inte fylla hela maskinen. Lakanen behöver plats att röra sig för att bli ordentligt rena. Handdukar och lakan bör inte tvättas ihop då de sliter på varandra.

6. Rengör även bäddmadrasser, täcken, kuddar – och gosedjur

Det är lätt att glömma av att göra rent bäddmadrassen. Den blir dock också smutsig trots att den täcks av lakan. Rengör den en gång i halvåret. Det är enkelt! Dammsug den snabbt och lätt med ett möbelmunstycke.

Hur gör man med fläckar? Ta en lätt fuktig trasa och möbelschampo. Om madrassen blir för blöt kan det orsaka mögel och skada stoppningen.

Kuddar och täcken behöver också tvättas. Lägg dem i tvättmaskinen en gång i halvåret. Se till att de blir ordentligt torra innan användning. Genom att köpa madrasskydd och kuddskydd kan du enkelt hålla din madrass och dina kuddar både renare och fräschare under en längre tid samtidigt som det minskar deras slitage. De är enkla att sätta på och lätta att ta av och kan tvättas ofta.

Glöm inte heller av att ta med barnens mjukisdjur i tvätten! Dessa ligger oftast med i sängen och behöver också tvättas med jämna mellanrum.

Shoppa sängkläder