Lamellgardiner

Guide: Lamellgardiner

Lameller är båda dekorativa med sitt säregna utseende och praktiska tack vare sin flexibilitet. Lamellgardiner är perfekta för stora fönster och är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv lösning som kan anpassas till ditt hem.

Lamellgardiner kan anpassas perfekt för ditt fönster och dina behov. De finns i flera färger och strukturer och det finns även mörkläggande lamellgardiner. Lamellgardiner består av en skena med klämmor för de vertikala lamellerna och en dragstång för att vinkla lamellerna och dra dem fram och tillbaka. När lamellgardinerna är installerade kan du enkelt reglera ljusavskärmning och systemet är helt barnsäkert. Alla lameller kan vridas 90 grader och dras fram och tillbaka. Du väljer själv vilken sida du vill placera lamellerna på. Lamellerna är 2,5 meter och kan enkelt klippas till önskad längd. Du behöver 13st lameller/m.

Allt du behöver veta om lameller

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om lameller.

Kan jag tvätta lamellgardiner?
Nej, vi rekommenderar att torka av lamellerna med en fuktig trasa.

Kan lamellgardinerna kortas?
Ja, det är lätt att korta dem med en sax. Se monteringsanvisningarna.

Kan lamellerna delas upp och dras åt båda sidor?
Nej, de kan bara parkeras på en sida, men du kan välja vilken sida de ska parkeras på.

Kan lamellerna delas upp i flera fönster/ skenor?
Ja, det kan de. Ett paket innehåller 8 stycken lameller och det går 13 stycken per meter. Om du till exempel kapar 2 skenor använder du bara antalet lameller för att matcha den färdiga skenlängden och lamellhängarna.

Kan skenorna fästas i både taket och i väggen?
Ja, det kan de. Se monteringsanvisningarna som medföljer eller ladda ner monteringsanvisningarna här.

Kan man skjuta samman skenorna?
Nej, de kan inte skjutas samman. Det beror på dragsystemet.

Den nedre kedjan hänger ned över listen, är det rätt?
Nej, då är förmodligen bottenvikterna inställda på fel sätt. Se monteringsanvisningarna.

Kan skenorna kortas?
Ja, de kan kapas. Monteringsanvisningar medföljer. Det är viktigt att följa bruksanvisningen.

Jag kan inte vinkla lamellerna, vad är fel?

Då har du med största sannolikhet fäst lamellerna på skenan när lamellfästena varit i stängt läge. Ta bort lamellerna, vrid gliderna på skenan med dragstången så att krokarna pekar i skenans längdriktning och mot dragstången och klämma sedan fast lamellerna igen.

 

Installera lameller - snabbt och enkelt

Lamellgardinerna kan monteras både i taket och på väggen. Innan du väljer lamellgardiner för ditt rum bör du fundera på hur fönstren öppnas. Om du har fönster som öppnas inåt kommer lamellerna troligen vara i vägen när du ska öppna fönstret. Lamellgardiner kan också skapa rymd i rummet. Varje lamell är 250 cm lång och kan därför gå hela vägen från tak till golv.

Skenor
Skenor och lameller köps separat. Börja med att hitta en skena som har rätt bredd för ditt fönster. För 100 cm skena behöver du 13 stycken lameller. Både skenans bredd och lamellernas höjd kan enkelt justeras. Lamellerna klipps enkelt på skenan. Lamellskenan saknar snören och är därmed barnsäker. Skenan har en dragstång som både används för att vrida lamellerna i önskad vinkel och för att stänga och öppna lamellerna.