Ett skinande rent kök

Köket är ett av de rummen som vi spenderar mest tid i hemmet, och också det rum som blir smutsigast. Därför är det viktigt att hålla det rent och tänka på hygienen. Frågan är hur du kan göra städningen av köket enklare och mer effektiv? Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

1. Städa undan efter varje måltid
Låt inte disken bli till ett berg i diskhon eller på diskbänken. Skölj av tallrikar, bestick och grytor och ställ in i diskmaskinen, eller diska upp för hand, med en gång. Torka av bordet, köksbänken och spisen med en fuktig trasa eller microfiberduk.

2. Rengör diskhon på djupet varje månad
Diskhon kan vara ett ställe som samlar mycket bakterier så det är smart att rengöra den ofta med varmt vatten, såpa och en svamp. Du kan också använda ättika och bakpulver för att få bort kalk och dålig lukt. Tänk på att rengöra avloppet med jämna mellanrum också.

3. Töm soptunnan 1-2 gånger i veckan
Skräp kan dra till sig skadedjur och dålig lukt så det är rekommenderat att tömma soptunnan flera gånger i veckan och tvätta den med vatten och såpa ungefär en gång i veckan. Använd ett kärl med lock för att förhindra att skräpet svämmar över eller att dålig lukt sprider sig i köket.

4. Städa ur kylskåpet och frysen en gång i månaden
Kylskåpet och frysen kan innehålla matrester, spill och produkter som passerat bäst-före-datum och detta kan orsaka dålig lukt och mögel. Töm kylen och frysen på mat och ta bort lösa hyllor och lådor. Diska av dom med varmt vatten och såpa eller med en blandning av ättika och vatten. Torka av insidan av kylen och frysen med en kökshandduk eller med hushållspapper. Lägg tillbaka maten på sin plats och sortera den efter bäst-före-datum.

5. Rengör mikrovågsugnen varje vecka
Mikron kan bli smutsig av mat, fett och sås som skvätter. För att rengöra din mikro, fyll en skål med vatten och några skivor citron och ställ in den i mikron och sätt på den på full effekt i några minuter. Ångan kommer att göra så att smutsen lossnar så att du enkelt kan torka av med en fuktig trasa eller svamp.

6. Rengör ugnen 3 till 4 gånger om året
Ugnen kan dra till sig fett och fastbrända matrester som kan påverka matlagningen och orsaka rök. För att rengöra ugnen använder du bäst ett rengöringsmedel för ugnen som du sprejar i insidan av ugnen och låter verka i några timmar eller över natten. Följ instruktionerna på rengöringsprodukten och torka av ugnen med en trasa eller pappershandduk.

7. Rengör fläkten 2 gånger om året
Fläkten och spisen samlar mycket fett och smuts som kan minska produktkvaliteten och öka brandrisken. För att rengöra fläkten, ta bort filtret och lägg det i blöt i varmt vatten med såpa eller en blandning av bakpulver och vatten. Skrubba filtret med en borste eller

8. Städa ur skåpen 2 gånger om året
Köksskåpen kan lätt fyllas av mat, kryddor, tallrikar och kökstillbehör som kan ta upp mycket plats och skapa oreda. För att rengöra skåpen, ta ut allt innehål och torka av hyllorna med en kökshandduk eller en microfiberduk. Passa på att rensa och slänga sånt som du inte använder eller behöver. Organisera skåpen efter kategori och använd förvaringsboxar eller korgar för att hålla ordning. Torka av skåpsluckorna med en fuktig trasa.

9. Svabba golvet veckovis
Golvet bli snabbt smutsigt av mat, smulor, smuts och ev skoavtryck. För att rengöra golvet bäst, dammsug eller damma det först för att bli av med damm. Därefter använder du bäst en mopp för att rengöra golvet med varmt vatten och rengöringsmedel som passar ditt golv. Torka upp ev vattenrester med en köks- eller pappershandduk.

10. Tvätta kökshanddukar och svampar allteftersom de används
Kökshanddukar och svampar kan lätt bli de smutsigaste produkterna i köket då de innehåller mycket bakterier. För att tvätta handdukarna och svamparna, skölj dom med varmt vatten efter användning och häng dom för att torka. Sedan kan man tvätta dom i tvättmaskin på hög temperatur. Du kan också desinficera svamparna i mikrovågsugnen i några sekunder.

Följer du dessa råd så kommer köket hålla sig rent och fint över tid och man slipper få otrevliga överraskningar. Det är viktigt att hålla städutrustningen ren också, annars blir de mindre effektiva med tiden. Om du har blivit inspirerad av den här artikeln och behöver något för att komma igång har Hemtex det du behöver för att städa hela hemmet.


Se alla rengöringsprodukter här