Yoga- och träningsredskap för hemmet

Yoga- och träningsredskap för hemmet

Skapa din egen yogastudio hemma! Nu har Hemtex lanserat en helt egen kollektion med yoga- och träningsprodukter för hemmet som är lika praktiska som fina. Kollektionen är framtagen för hemmaträning med låg till medium intensitet och har som mål att göra det enkelt för dig att prioritera rörelse, oavsett om du väljer styrketräning med elastiska band eller en lugnare stund med andningsövningar.

Allt du behöver för yoga och hemmaträning

Kollektionen består av produkter såsom yogamatta, rund kudde, block och yogahjul. Till efeektiv styrketräning hemma hittar du gummiband och en träningsboll. I tillägg lanserar vi också massor av produkter som bidrar till en härlig träningsupplevelse, såsom en hamam-handduk att lägga på mattan, handdukar, doftljus och en träningsdagbok. Läs mer om Body & Mind här.

Sätt realistiska träningsmål

Ett tips som kan hjälpa dig med att komma igång, och inte minst sätta en nivå som du kommer klara att hålla, är att undvika att sätta för höga mål i början. Om du vill komma igång med en daglig rutin så kan det vara bra att börja med en målsättning om 10-15 minuter om dagen. Ofta blir det att man håller igång en längre stund bara man kommer ner på mattan, men en rimlig ambition bidrar förhoppningsvis till att du genomför träningen.

Det viktigaste är att det känns överkomligt i en hektisk vardag och att målet är realistiskt för dig även om du är trött eller har lite tid den dagen. Kom ihåg att anpassa aktivitetsnivån efter dagsformen, vissa dagar kan det passa perfekt med ett effektivt styrkepass medan andra dagar kan passa bättre till ett lugnt yogapass eller meditation.

Så använder du yogautrustning, boll och gummiband hemma

Här ger vi dig en kort introduktion i några av de vanligaste sätten att använda produkterna från Body & Mind. Det finns mängder av sätt att använda utrustningen på – sök gärna efter videor på nätet som visar hur man använder till exempel yogablock, massagerulle och yogahjul. Anmäl dig gärna också på en yogakurs med en duktig instruktör om du behöver lära dig, och bli bekväm med alla övningar innan du sätter igång hemma.

Yogablock

Ett yogablock är otroligt allsidigt och kan användas på väldigt många olika sätt. Många gillar att använda ett eller två block i ställningar där det kan vara svårt att nå ner till golvet, som på bilden ovan. Tycker du att det är obehagligt för handlederna att stå i brygga? Prova att placera två block intill väggen och håll i dom i stället för att sätta händerna i golvet.
Du kan också använda block i en mängd olika styrkeövningar såsom armhävningar, L-sits (sitt med raka ben och lyft dig själv från golvet med hjälp av armarna) eller för att öva på att korsa benen och hoppa genom armarna (en mer avancerad övning som många gär i sin yogautövning).
Sist, men inte minst, är yogablocken perfekta för att lägga under olika delar av kroppen för att få en avslappnande effekt. Prova till exempel att lägga ett block på tvären under skulderbladen (gärna på en mellannivå) och ett block under huvudet (på lägsta nivå). Ligg så i några minuter, fokusera på andningen och känn känslan av att öppna upp bröstet och motverka effekten av att vi böjer oss framåt stora delar av dagen. Det kan också vara skönt att lägga ett block under korsryggen på en nivå som passar dig.

Yogahjul

Dent vanligaste användningsområdet för ett yogahjul är för att jobba med flecxibiliteten i ryggraden. Placera hjulet under ryggen och rulla fram och tillbaka i ett lugnt tempo. Du kan jobba med alla delar av ryggen och även sträcka armarna över huvudet och ta tag i hjulet för att sträcka ut. Att ligga på ett yogahjul är en rätt så intensiv rörelse så det är bra att värma upp ryggen innan och var noga med att anpassa övningen efter din egen flexibilitet. För många räcker det att börja denna övning med en massagerulle under ryggen.
Andra sätt att använda ett yogahjul på är till exempel att stå på knä på golvet och luta dig framåt medan du håller i hjulet. Detta hjälper till att sträcka ut skuldrorna ordentligt. Hjulet kan också användas som hjälp när du ska ta dig upp från golvet efter en övning.

Massagerulle och enkel/dubbel massageboll

En enkel massageboll kan användas till att lossa spänningar i allt från skuldror till fötterna. Placera bollen under stela muskler, antingen ståendes mot en vägg eller liggandes, och luta dig mot bollen så att det skapas ett tryck. Var försiktigt – du kan hålla en statisk position eller röra dig lite lätt, men lägg inte på för mycket tryck och låt inte bollen trycka för länge på samma ställe i mer än några få minuter. En dubbel massageboll är perfekt att använda mellan skulderbladen.
En massagerulle används också till att lossa på stela muskler men då oftast till större muskelgrupper såsom lår, ben och säte. Lägg rullen under din stela muskel och rulla försiktigt fram och tillbaka. Vi rekommenderar att begränsa övningen till några minuter och helst inte mer än två till tre gånger i veckan.

Meditationskudde, sittkudde och bolster

En meditationskudde och sittkudde används först och främst till att sitta bra under en meditation eller vid andningsövningar. För de flesta är det lättare att sitta rakt om man kommer upp lite från golvet. Ett bolster är en fastare kudde som ofta används till stretching och avslappning. Prova till exempel att sitta på knäna och luta dig bakåt på bolstern för att sträcka ut framsida låt och höften.

Träningsboll och träningsband

En träningsboll är väldigt bra till många olika övningar för coremuskulaturen där du måste använda både stora och små muskler för att stabilisera kroppen. Prova att stå i en planka med händerna i golvet och fötterna på bollen. Rulla sedan bollen under dig genom att dra knäna mot bröstet.
Vi erbjuder också träningsband i olika längder och motstånd. Dessa är perfekta till stretching och till en rad olika styrkeövningar för hela kroppen. Prova till exempel att fästa ett långt band i ett trappräcke och dra bandet mot dig med armbågarna intill kroppen samtidigt som du fokuserar på att trycka ihop skulderbladen. Ett exempel på en övning att göra med ett kort band är att trä bandet över fötterna och dra upp det till knäna, böj sedan på benen och gå i sidled. Man kan även ligga ner på sidan, fortsatt med bandet runt knäna, och höja och sänka det översta knät samtidigt som du håller ihop fötterna.

Tillbehör till hemmaträningen

I kollektionen Body & Mind hittar du också tillbehör som bidrar till träningsupplevelsen såsom dekorativa doftljus och doftpinnar, tvål, handdukar, träningsväska och träningsdagbok. Hitta dina favoriter, skriv ner en konkret och realistisk plan i träningsdagboken och tänd ett doftljus för att komma igång. Lycka till med träningen