One bag one book

One bag one book

Köp en gympapåse– skänk en lärobok

Vi har i samarbete med väveriet Bokhari designat tre roliga gympapåsar till skolstarten. Det unika med de här gympapåsarna är att varje såld gympapåse ger läroböcker till eleverna på LAMS-skolan i Pakistan, därav namnet One Bag One Book. I tillägg kommer allt överskott på försäljningen gå till skolan, så att de kan spendera pengarna på surfplattor och annan litteratur de vill ha och behöver.

LAMS School ligger i byn Sultan Town, precis i utkanten av den miljonstarka staden Faisalabad i Pakistan. Skolan har 700 elever, de flesta flickor, uppdelade i tolv klasser. De allra flesta av dem som arbetar på Bokhari, som har sytt och tryckt dessa gympåsar, har barn på LAMS-skolan, som ligger bredvid fabriken.

Väveriet Bokhari startades 1989 av Yawar Bokhari som nu bor i Lillehammer i Norge. Efter ett besök på friluftsmuseet Maihaugen, där han inspirerades av den norska trasmattan, fick han idén att väva trasmattor från överskottsmaterial från annan produktion. Byn Sultan Town, med sina 15 000 invånare, präglades av sociala och ekonomiska utmaningar; hög arbetslöshet, många var analfabeter och den offentliga skolan stängdes för länge sedan. Det fanns ingen framtid i sikte, särskilt inte för tjejer och kvinnor. Under de närmaste åren byggdes väveriet gradvis upp för att bli ett livskraftigt företag som i mitten av 1990-talet täckte stora delar av den norska trasmarknaden. Även om Bokhari tillhandahöll sysselsättning för många av byns invånare var de sociala och ekonomiska förhållandena fortfarande dåliga, särskilt för kvinnorna, och barnen i byn gick inte heller till skolan. Det beslutades därför att Bokhari skulle fokusera på att anställa kvinnor och hjälpa till med utbildning för deras barn, och 1996 låg grundstenen för LAMS-skolan, som i år fyller 25 år. Efter Yawar Bokharis död 2012 stoppades all aktivitet vid väveriet. Bara två år senare, 2014, beslutade hans son Amar tillsammans med designern Runa Klock att bygga om väveriet och utveckla en ny, spännande portfölj av hållbara produkter.

Tillsammans med Hemtex och Kid i Norge utvecklade de en spännande portfölj av handgjorda produkter tillverkade av hållbara material. Fokus på hållbarhet i alla dess dimensioner (socialt, ekonomiskt och miljömässigt / klimat) har varit centralt för alla beslut och företagets utveckling och är en integrerad del av affärsmodellen. Under de senaste åren har Bokhari inte bara utökat sin produktportfölj med 400 lokala jobb och undervisning för 700 skolbarn, dessutom har en vattenreningsanläggning byggts som säkerställer rent dricksvatten för 5000 av byns invånare och både väveriet och skolan har installerat solpaneler på taken som säkerställer ren, förnybar energi som en ersättning för tidigare el från förorenande koleldade kraftverk.

Vi på Hemtex är stolta över att sälja Bokhari-produkter i alla våra butiker, samt att vi kan bidra extra i år med gympåsarna One Bag One Book. Gympåsarna har tre olika mönster och är gjorda av 100% återvunnen bomull från konsumtionsavfall, helt utan syntetisk polyester och är lika stark som ny bomull. De är både tryckta och sydda på vävariet av hantverkarna på Bokhari.