Tips för bättre sömn

Att sova dåligt, kämpa för att somna eller inte få tillräckligt med sömn är något som kan drabba alla människor i alla åldrar. Enligt Folkhälsorapporten från 2021 är sömnlöshet något som ökar risken för hälsoproblem, avhopp från arbetslivet och olyckor – med andra ord är god sömn en mycket viktig del av vår vardag. Många saker kan påverka hur bra vi sover, från de rutiner vi har på morgonen och kvällen till miljön i sovrummet och bekvämligheten i sängen. Läs vidare för tips för bättre sömn!

Här är några enkla tips du kan göra i din vardag för att sova bättre  • Sov på bestämda tider och försök att gå till sängs och vakna vid samma tid varje dag. Fasta rutiner är bra och ger en skön sömn. Lägg fram kläder och packning kvällen innan för att slippa stressa. Förbered också en god frukost så blir det lättare att komma upp.
  • Lägg undan mobiltelefonen, stäng av TV:n och undvik all annan skärmanvändning i minst 30 minuter innan du går och lägger dig
  • Sovrumsinredning - Sovrummet ska vara en plats för avkoppling och nedvarvning. Ett ställe där man inte jobbar. Gör sovrummet till en lugn oas. Tänk på färg, inredning och belysning. Dämpade kulörer, flera mindre ljuskällor och vissa växter gör att vi sover bättre. Med en neutral bas kan man istället ha färggranna kuddar och plädar. Försök att göra sovrummet fräscht genom att plocka undan. Om det blir för stökigt kan det vara distraherande. Läs våra inredningstips för sovrummet
  • Mörklägg ordentligt och tänk på att minsta lilla ljus kan göra att vi inte somnar eller sover lika djupt. Den bästa sömnen får vi när det är becksvart. För att få mörkt i rummet på ett enkelt och effektivt sätt finns mörkläggningsgardiner och rullgardiner som samtidigt förhindrar insyn.
  • Se till att sovrummet är väl ventilerat, och håll koll på temperaturen - det ska helst vara något svalt, men inte så kallt att du fryser. Vädra också täcken och kuddar regelbundet (undvik solljus), och skaka dem helst dagligen. Ett kuddskydd på din kudde håller också kvaliteten på din kudde och ökar komforten när du sover!

Hur väljer man rätt täcke?

Vi har pratat med Senior kategorichef Silje Jensen som är expert på täcken och kuddar. Här är hennes tips för att välja det bästa för ditt sovrum!

– Det finns många olika typer av täcken att välja mellan. Fundera på om du föredrar ett duntäcke eller ett fibertäcke. Ett duntäcke består av en blandning av dun och fjädrar. Dun är en naturprodukt som isolerar väldigt bra i förhållande till sin vikt, och som transporterar bort fukt – och därför ger en mycket behaglig kvalitet! Fiber är ett bra, allergivänligt och prisvärt alternativ till dun, tillverkat i ett hygieniskt isoleringsmaterial som är lätt att tvätta och torkar snabbt.

Ska täcket användas året runt, eller bara sommar eller vinter? Detta och din egen kroppstemperatur på natten påverkar om du ska välja ett varmt täcke eller ett med svalare komfort. Väljer du ett duntäcke kan du se hur varmt det är på andelen dun i täcket. En hög andel dun isolerar bättre och blir lättare än en med högre andel fjädrar.

Med andra ord – det är många olika faktorer som gör ett täcke perfekt för dig! Vi rekommenderar att du tar dig tid att hitta rätt täcke, så att du kan njuta av det i många år. Läs mer om täcken i vår täckguide.

Hur väljer man rätt kudde?

– Om du sover på mage, eller gillar att ligga lågt med huvudet, bör du välja en låg kudde. Om du sover på rygg eller sida bör du välja en medelhög kudde. Våra höga kuddar är fasta och välfyllda och passar dig som sover på sidan eller rygg, och gillar att ligga med högt huvud. Fundera också på om du vill ha dun eller fiber i kudden. Våra dunkuddar är fyllda med olika blandningar av dun och fjädrar, vilket i sin tur ger olika egenskaper. En hög kudde har ofta mer fyllning, och innehåller fler fjädrar än en lägre kudde, medan en låg kudde har mindre fyllning, men mer dun – vilket gör kudden mjukare och luftigare. Prova också gärna en fiberkudde – ett prisvärt, allergivänligt och lättskött alternativ till dunkudde!

Silje Jensen understryker också hur viktigt det är att ta väl hand om täcket och kudden. Så här rekommenderar hon att ta hand om dem:
Fyllningen i en kudde försämras snabbare än i ett täcke och hur länge den håller beror på hur ofta du tvättar den, om du går och lägger dig med blött hår och liknande. Byt gärna ut kudden när du märker att spänsten i den är borta!

Regelbunden vädring och tvätt av duntäcken och dunkuddar är viktigt för god hygien. Vi rekommenderar att du tvättar täckena en eller två gånger per år, beroende på om du använder dem året runt eller bara sommar eller vinter. En dunkudde bör tvättas oftare, gärna två till fyra gånger om året. Alla våra duntäcken och dunkuddar kan tvättas i 60 grader! Använd gärna ett tvättmedel utan enzymer avsett för dun, ull och siden och om din tvättmaskin och torktumlare har ett separat program för dun är det en trevlig bonus. För att få ett luftigt resultat och förhindra att dun och fjädrar klumpar sig rekommenderar vi att torka duntäcken och dunkuddar i torktumlare. Använd helst ett par tennisbollar eller torkbollar som fördelar dunet jämnt i trumman! Tänk på att det är viktigt att täcket och kudden är helt torra innan de används. Du kan också förlänga livslängden på din kudde genom att använda ett kuddskydd under ditt kuddfodral!

Förvara ditt täcke och kudde i ett torrt rum och i en luftig behållare, gärna i en tygpåse. Undvik täta plastpåsar.

Psst! Kom ihåg att leverera ditt duntäcke till oss för återvinning istället för att slänga det – då kan det få nytt liv genom våra Reddown-produkter. Flera av våra fiberprodukter är också tillverkade av återvunnen polyester!

Hur väljer man rätt påslakanset?

Få den komfort du vill ha i sängen genom att välja rätt sängkläder. Här är vi alla olika – vissa föredrar den lite stela, fräscha känslan, medan andra vill ha en slät yta eller en mjuk och ombonad kvalitet. Här är några av de vanligaste sängkläderna och fördelarna med de olika: