- Inspiration
- Bordsdukning
- Guide till bordsdukning
Guide till en fin bordsdukning
Bestick
Hur man placerar bestick har några fasta regler som bör följas för att det ska se snyggt ut och göra det så enkelt som möjligt för gästerna att använda dem på rätt sätt. Här är några allmänna regler för hur besticken ska placeras:
Var börjar man med besticken?
Man börjar oftast med besticken som ligger längst ut, och jobbar sig successivt in mot tallriken. Det betyder att det första besticksetet som ska användas är det som är längst bort från tallriken. I en klassisk dukning kommer det yttre besticksetet att vara besticken som är avsedda för den första delen av måltiden, vanligtvis en soppa eller förrätt. Detta bestick kommer vanligtvis att bestå av en soppsked och en liten gaffel eller kniv.
Nästa bestickset innanför det yttre brukar vara till huvudrätten. Detta bestick kommer att innehålla en stor gaffel och en stor kniv, som vanligtvis används för att skära och äta huvudrätten. Slutligen kommer det innersta bestickset, som bör ligga närmast tallriken, är till sallad eller andra mindre rätter som serveras efter huvudrätten. Detta bestick innehåller vanligtvis en liten gaffel och en liten kniv.
Här är en enkel lista över var du ska börja med dina bestick:
1: Förrättsbestick (kan vara soppsked, salladsgaffel och kniv)
2: Huvudrättbestick (kniv och gaffel)
3: Eventuella fiskbestick (om fisk serveras)
4: Dessertbestick (sked och gaffel)
Kan kniven och gaffeln vara på samma sida?
Ja, det är vanligt att kniven och gaffeln ligger på samma sida av tallriken när du dukar. Generellt sett ska kniven ligga till höger om tallriken med äggen vänd mot tallriken, och gaffeln ska ligga till vänster om tallriken med den breda sidan uppåt. Det är dock också acceptabelt att placera kniven på tallriken med äggen vänd mot mitten av tallriken och gaffeln till vänster om tallriken, eller att placera både kniven och gaffeln på tallrikens vänstra sida. Det viktigaste är att se till att tallriken och besticken är placerade på ett sätt som gör det lätt för gästerna att använda dem utan att behöva flytta runt dem eller bli förvirrade.
Var ska soppskeden ligga?
Soppskeden ska vanligtvis placeras på höger sida av tallriken, precis bredvid kniven som tidigare nämnts. Om det också serveras en sopptallrik kan soppskeden läggas ovanpå tallriken.
Var ska tårtgaffeln ligga?
Tårtgaffeln ska vanligtvis placeras på tallrikens vänstra sida, med gaffeln vänd åt vänster och handtaget vilande på bordskanten eller på ett serveringsfat. Om det inte finns någon speciell dessertgaffel kan gästerna även använda en vanlig gaffel för att äta tårta eller dessert. I det här fallet kan gaffeln placeras på plattans vänstra sida, med pinnarna nedåt och handtaget vilande på bordets kant.
Var ska dessertskeden ligga?
Dessertskeden ska placeras på tallrikens högra sida, precis bredvid kniven och med skeden mot tallriken. Om det också serveras en dessertgaffel eller kakgaffel kan dessertskeden placeras överst på tallriken, med handtaget pekande åt höger
Ett par punkter att ta med dig om du tycker det är att mycket att komma ihåg:
Besticken placeras alltid så att de används utifrån och in. Om förrätten till exempel är en soppa ska soppskeden vara på ytterst. Sedan kommer förrätten och varmrätten, med gaffel till vänster och kniv till höger. Kniven ska alltid ligga med eggen mot tallriken. Om bröd serveras ska brödtallriken med motsvarande kniv placeras till vänster om gaffeln. Dessertbesticken läggs ovanför tallriken. Om det finns en tårta till efterrätt läggs tårtgaffelns handtag till vänster, ska det serveras efterrätt med sked placeras skedens handtag till höger.
Tallrik
När det kommer till tallrikar finns det även regler att följa för när vissa mindre rätter ska användas och i vilken ordning de ska placeras. Om du undrar i vilken ordning tallrikarna ska placeras, kom ihåg att de ska placeras i den ordning som gästerna ska använda dem.
Den vanligaste ordningen är följande:
1: Stor tallrik (undertallrik eller huvudtallrik) placerad i botten
2: Mindre tallrik för sallad eller förrätt placerad överst till vänster på huvudtallriken
3: Sopptallriken kan placeras ovanför salladstallriken eller förrättstallriken, beroende på när soppan serveras.
På vilken sida ska assietten stå?
Assietten ska placeras vid mitten av platsen, rakt framför gästen. Det vill säga att den ska stå på den övre delen av tallriken, ungefär 2-3 cm från bordets kant. Assietten kan användas för att servera bröd, förrätter eller andra smårätter under måltiden. Om flera rätter serveras bör man byta tallriken mellan rätterna. Det är också viktigt att komma ihåg att om porslinet har ett motiv så ska detta alltid vara placerat likadant på alla tallrikar på bordet.
När ska jag använda undertallrik?
Undertallrik är en stor tallrik som är tänkt att vara en grund för resten av dukningen och är vanligtvis den första tallriken som ställs på bordet. Undertallriken är oftast större än de andra tallrikarna och fungerar som underlag att ställa andra tallrikar, uppläggningsfat och skålar på.
Det kan vara en bra idé att använda en undertallrik när det är många olika rätter som ska serveras, eller när det är nödvändigt att ställa många olika uppläggningsfat och skålar på bordet. Det är också vanligt att använda undertallriken som en visuell och estetisk komponent, för att få en extra nivå av elegans till dukningen. Undertallriken ska placeras mitt framtill på varje dukning, cirka 2-3 cm från bordskanten, och den ska vara synlig och tillgänglig när gästerna sätter sig vid bordet.
När ska jag använda undertallrik?
Undertallrik är en stor tallrik som är tänkt att vara en grund för resten av dukningen och är vanligtvis den första tallriken som ställs på bordet. Undertallriken är oftast större än de andra tallrikarna och fungerar som underlag att ställa andra tallrikar, uppläggningsfat och skålar på.
Det kan vara en bra idé att använda en undertallrik när det är många olika rätter som ska serveras, eller när det är nödvändigt att ställa många olika uppläggningsfat och skålar på bordet. Det är också vanligt att använda undertallriken som en visuell och estetisk komponent, för att få en extra nivå av elegans till dukningen. Undertallriken ska placeras mitt framtill på varje dukning, cirka 2-3 cm från bordskanten, och den ska vara synlig och tillgänglig när gästerna sätter sig vid bordet.
Glas
Vanligtvis har man bara ett till två glas när man äter en måltid, ett vattenglas och eventuellt ett vinglas. Så hur dukar man när man har flera glas och i vilken ordning ska de placeras?
Hur dukar man ett bord med flera glas?
Den allmänna regeln är att glasen placeras överst vid knivspetsen på höger sida. Vattenglaset ska vara i innerst, och vinglasen i den ordning som vinet ska drickas.
I vilken ordning ska glasen stå?
Här är ett exempel på den grundläggande ordningen från vänster till höger:
1: Placera vattenglaset längst upp till vänster vid tallriken.
2: Ställ eventuella vinglas till höger om vattenglaset, med vitvinsglaset närmast tallriken och sedan rödvinsglaset.
3: Ställ champagneglas eller coupeglas till höger om vinglasen, om detta ska serveras.
4: Placera ölglaset längst ner till höger vid tallriken.
Ska glaset stå upp eller ner?
Generellt sett ska glasen stå uppåt på bordet vid dukning. Detta ger en renare yta för gästerna att dricka ur, och det är också lättare att ta bort damm eller smuts som kan ha samlats inuti glaset när det har stått med öppningen neråt i skåpet.Det kan dock finnas vissa situationer där glasen ska stå med öppningen neråt, till exempel om du vill skydda dem från damm eller insekter om bordet kommer att stå utomhus under en längre tid. I de flesta fall ska dock glasen stå uppåt på bordet, gärna på höger sida av tallriken.
Var ska snapsglaset eller likörglaset placeras?
Snapsglaset ska vanligtvis placeras längst upp till höger vid tallriken, bredvid vattenglaset. Detsamma gäller likörglaset om det serveras. Detta gäller särskilt om det är ett högtidligt tillfälle, och olika typer av drycker serveras under hela måltiden. Om det bara serveras en typ av dryck, till exempel whisky, akvavit eller annan sprit, kan det vara lämpligt att ställa snapsglaset direkt framför tallriken, på en mindre tallrik eller en separat tallrik.
Kuvert - vad är det?
Många har hört begreppet kuvert, men det kan vara svårt att veta i vilket sammanhang det används och vad ett kuvert innehåller. Ett kuvert är en komplett uppsättning bestick, tallrikar och glas som behövs för att täcka en person vid en måltid. Det innehåller vanligtvis en tallrik, en kniv, en gaffel, en sked, ett glas och eventuellt andra föremål som en servett och dessertbestick.
Hur mycket utrymme behöver kuvertet?
Vi rekommenderar att du räknar ut ett bra utrymme per kuvert, ca 60-70 cm. Detta är en generell regel, så anpassa dig efter vad som passar bäst för dimensionerna på ditt bord och antalet gäster som ska serveras.
Vilken sida ska servetten ligga på?
Servetten kan antingen placeras snyggt vikt på tallriken eller på brödfatet till vänster. Alternativt kan du också placera den i glaset eller använda en servettring och lägga den på tallriken. Se till att servetten är ren och fri från fläckar innan du lägger den på tallriken, speciellt om du lägger placerar den i glaset.
Om du är osäker på hur du viker servetter till en borddukning har vi en användbar guide om hur du viker servetter här.
Servering
Det finns vissa allmänna riktlinjer som bör följas vid servering av mat och dryck till gäster. Detta för att undvika spill, olyckor och skapa en avslappnad upplevelse för gästerna.
1: Servera alltid mat från vänstersida av gästerna, och ta bort tallrikarna från höger sida.
2: När du serverar mat, håll tallriken med ena handen och servera maten med den andra handen, antingen med tång eller serveringsgaffel och sked.
3: Vid servering av dryck, håll glaset i stjälken och servera från höger sida av gästerna.
4: Servera alltid gästerna i en logisk ordning, till exempel runt bordet eller efter ålder.
5: Undvik att servera mat eller dryck över en annan gästs huvud eller ansikte.
6: När du häller upp en dryck, var noga med att inte spilla. Fyll inte glaset helt, utan håll flaskan eller karaffen över glaset tills du ser att det är tillräckligt fullt.
7: Efter att du har serverat mat eller dryck, ställ dig bredvid gästerna och vänta tills de har accepterat det du har serverat, innan du går vidare till nästa gäst. På så sätt undviks pinsamma olyckor och måltiden går som den ska.
Till sist, några regler att komma ihåg:
Om flera rätter ska serveras till bordet ska dessa ställas på bordet framför gästerna från höger. Nya rätter ska sättas in från höger, och använda ska också tas bort från höger. Om det ska serveras från fat måste det dock göras från vänster. Alla drycker ska serveras från höger.
Etikett
Nu när allt är rätt placerat och du har dukat ett vackert bord efter konstens alla regler, vad ska du tänka på under måltiden?
Var placerar du besticken när du är klar?
När man ätit klart är det brukligt att lägga besticken på tallriken på ett visst sätt för att signalera att man är färdig och att tallriken går att ta bort.
Det finns olika sätt att göra detta, men här är vanlig praxis:
Lägg kniven och gaffeln på tallriken med handtaget pekande åt höger och kniven med änden av kanten mot tallriken. Detta indikerar att du har ätit färdigt. Om du har använt en sked, lägg den på tallriken med handtaget pekande åt höger. Har du använt en liten gaffel och kniv till sallad eller ett mindre fat kan du lägga dessa över tallriken i X-form med handtagen pekande åt höger.
Hur ska man hålla ett vinglas?
När du håller i ett vinglas är det viktigt att hålla det i stjälken (den tunna delen som går ner till bordet). På så sätt undviker du att värma upp vinet med händerna, och du håller även glaset på ett sätt som inte trycker på själva glaset.
För att hålla ett vinglas korrekt och undvika olyckor, följ dessa steg:
1: Placera två eller tre fingrar på glasets stjälk, ungefär mitt emellan glasets botten och bordet.
2: Håll i stjälken med en fast och stabil hand, men kläm inte för hårt. Undvik att hålla glaset i skarven mellan stjälken och kupan, eftersom det kan göra glaset instabilt och öka risken för att tappa eller ta sönder det.
3: När du dricker ur vinglaset, för glaset till munnen och drick försiktigt och långsamt.
Nu ska det mesta vara i ordning och det kommer inte falla på dukningen om något går fel. I slutändan ska det bli trevligt att vara värd för en middagsbjudning, så kom ihåg att sänka axlarna, det här blir bra.