• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Sticka en chunky pläd

  Chunky pläd är en stor, grovstickad pläd. En trendig inredningsdetalj och en must-have just nu. Du stickar denna oversized filt på supergrova stickor. Eller helt utan stickor, direkt på armarna. En chunky pläd är perfekt att slänga över sig en kylig vinterkväll, så kavla upp ärmarna och sticka en du med!

  Grovstickad pläd av garn eller tyg?

  Fundera först på vilken stil du vill att din chunky pläd ska ha. Vill du ha en varm pläd i merinoull eller alpacka? Eller en härligt mjuk fleecepläd? På Instagram hittar du massor med tips och inspiration!


  Köp garn eller klipp sönder en gammal fleecefilt

  Ska pläden vara av nytt garn eller gamla filtar? Enfärgad eller mönstrad? Ett tips för att göra pläden personlig är att leta fram gamla filtar eller tyger som bara ligger och skräpar hemma. Ett bra sätt att återanvända det du tycker om och samtidigt spara på miljön.

  Sticka med Wilmer

  Har du inga gamla filtar hemma så ta en titt på Wilmer. En mjuk och skön fleecefilt som finns i flera fina färger! Du hittar Wilmer här Vill du sticka en chunky filt som är ca 180x95 cm så behöver du sju Wilmer fleecefiltar.

  Använd stickor eller sticka med armarna

  Det finns två sätt att sticka en chunky pläd. Det ena sättet är mer traditionellt – att sticka med stickor. Då behöver du stora, grova jättestickor. Dem hittar du i garnaffärer eller kanske t.o.m. i garaget (!) eftersom du i princip kan använda vilka pinnar som helst. Bara de är tillräckligt tjocka. Har du inga pinnar kan du enkelt göra ett par stickor av rundstav.

  Storlek på jättestickorna väljer du utefter hur du vill att din pläd ska se ut. Men kanske kan 35–45 mm vara en bra riktlinje. Fördelen med att sticka med stickor är att du kan göra olika mönster. Det är svårt att få till utan stickor.

  Det andra sättet är att sticka en DIY chunky pläd direkt på armarna. Väljer du armstickning behöver du bara kavla upp ärmarna och sedan är du redo.

  Det finns massor med inspiration på nätet och på Instagram. Och du, har man väl börjat sticka så vill man bara sticka vidare, så prova också att sticka en chunky halsduk, ett chunky överkast eller en chunky minipläd till någon liten. Lycka till!

  DIY - så här armstickar du en rätstickad chunky pläd!

  Du behöver ungefär sju normalstora filtar (130x170 cm) till en chunky pläd som blir ca 180x95 cm. En sax och ett måttband.

  Lägg den dubbelvikta filten på golvet. Är den elastiskt så se till att klippa längs med den elastiska sidan.

  Klipp ca 8 cm breda remsor precis som på bilden. Se till att inte klippa hela vägen igenom. Klipp nu remsorna på mitten från andra hållet av filten.

  Dra sedan i tyget så det rullar ihop sig lite snyggt. Knyt ihop ändarna och, om du vill, rulla ihop remsorna till ett nystan.

  Trä önskat antal maskor på din arm Gör först en ögla ca 3 m från änden. Lägg därefter upp valfritt antal maskor på din arm. Precis på samma sätt som när du stickar.

  Ungefär 20 maskor blir perfekt till en 95 cm bred pläd. Ju fler maskor du lägger upp desto längre svans behöver du!

  Lägg upp 20 maskor på armen, sedan stickar du som vanligt genom att trä handen igenom öglan och plocka upp en ny ögla från garnet i nystanet. Den nya öglan trär du sedan på din andra arm.

  När du stickat färdigt ett varv gör du likadant tillbaka (utan att vända på arbetet). Du plockar upp en maska med den tomma armen och lägger de nya maskorna där på.

  Är du nöjd med storleken på din pläd är det dags att sticka sista varvet. Sticka två maskor som vanligt, sedan drar du den första över den andra och får då en ny maska. Sticka en till som vanligt och trä den förra över denna osv. Sticka hela varvet på samma sätt och vips så är din fina chunky pläd färdig.