• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Silke

  Här får du veta mer om silkestäcken och silkeskuddar

  Varför silke?

  Silket är ett rent naturmaterial. Det är mjukt och lätt, varmt när det är kallt och svalt när det är varmt. Dessutom otroligt starkt och hållbart

  Varför är silketäcken bra för allergiker?

  Silketäcken tillverkas av rena naturmaterial och är helt fria från kemikalier. De innehåller inte ludd eller små fibrer och den tunna och blanka silkefibern stöter bort damm och transporterar bort fukt. Lagren av silkeflor gör täcket torrt och luftigt och inte så trivsamt för kvalster. Därav lämpligt för allergiker. Silket är även resistent mot mögel och svamp.


  Hur tillverkas silket?

  Täckena tillverkas för hand i alla steg av tillverkningsprocessen. Silket spinns av silkeslarver som lever på naturliga och obesprutade mullbärsblad. Silkeslarverna är väldigt känsliga och redan mycket små mängder gifter är dödliga för larverna och därför förbjudet att använda på mullbärsträden.
  Täckena framställs hantverksmässigt. Kokongerna tvättas för hand i grundvatten som tas från 40 meters djup och inte i kranvatten som kan innehålla klor och kalk. Silkestrådarna i kokongerna dras ut i etapper till allt större ytor tills det kan sträckas ut i täckets hela storlek.


  Hur kan silketäcken ha så lång livslängd?

  Silketråden är oerhört stark. Heldragna silketrådar från kant till kant gör täcket väldigt hållbart. Ett silketäcke håller i minst tio år och inte sällan en människas hela livstid. I Kina går täckena ofta i arv i generationer.


  Hur kan täcket vara varmt på vintern och svalt på sommaren?

  Silke är till 97 procent rent protein. Samma byggsten som människan består av. Mellan 30 och 40 procent av täcket är luft och täcket ”andas” samtidigt som det kan behålla kroppsvärmen.

  Hur ska jag sköta mitt silketäcke?


  Täcket ska vädras en eller ett par gånger i månaden. Får du en fläck på täcket kan den tas bort med ett icke-alkaliskt tvättmedel, till exempel ulltvål, sidentvål eller tvättnötter från Himalaya. Eller lämna in det till fackman. Vanligt tvättmedel fördärvar proteinet i silket.


  Mitt täcke kan ha en speciell lukt, hur kommer det sig?

  Fyllningen i täcket, silket, är ett obehandlat naturmaterial som, när det legat ihop packat under transporten, kan lukta lite som spannmål. Vädra täcket så försvinner lukten.


  Hur vet jag om mitt täcke är av hög kvalitet?

  Täcket ska vara handgjort av 100 procent långt mullbärssilke, den bästa kvaliteten 3-4a. Det viktiga är att man kontrollerar innehållsförteckningen. Det ska vara odlat från det vita mullbärsträdet och silket ska ej vara blandat med viskos. Rent silke har en glänsande pärlvit färg till skillnad från sämre kvaliteter som är blekta och därför vita i färgen. Maskintillverkade silkevaddstäcken kan kännas knöliga med hårdare partier. Ta gärna hjälp av vår guide för att hitta det perfekta täcket för dig.