Så väljer du gardiner

Här hittar du tips på hur du väljer gardiner

 

Gardiner kan få ett rum att kännas varmt och ombonat, ljust och luftigt eller livligt energiskt – det är bara att välja! Här är några tips för att få det precis som du vill.

Om styling
Var generös med tyg för att gardinerna ska komma till sin rätt. Veckade längder från tak till golv ger en lyxig känsla av volym, likaså längder i dubbla eller flera lager utanpå varandra. Taktila material som linne med tydlig struktur, tung sammet eller glesa, halvt genomskinliga vävar ger karaktär till rummet, antingen i lugnande neutrala toner eller i mustiga färger och stora mönster. Att blanda mönster kan vara effektfullt och fungerar bra om man håller sig i samma färgskala. Ingenting är fel!

Välja färger och mönster
Det är lätt att förälska sig i ett tyg för dess egen skull. Om rummets förutsättningar också får vara med vid valet av färg och mönster så blir resultatet ännu bättre. Är det stort eller litet? Vilken färg har väggar och golv? Är väggarna tapetserade med mönster? Hur är rummet möblerat? En bra tumregel är att sträva efter balans. I ett stort rum med högt i tak får varma kulörer väggarna att kännas närmare och ger en ombonad känsla. Mindre rum upplevs som större med svala, ljusa kulörer. Vertikala mönster och ränder ökar känslan av takhöjd.

Flera olika färger på gardiner och väggar ger energi, men kan också upplevas som stressande. En bra metod för den som vill ha mycket färg är att välja tyger med mönster som plockar upp kulörer från väggar, tapeter och möbler. Småmönstrade gardiner kommer ofta mer till sin rätt i mindre rum medan större rum tillåter stora mönster att verkligen blomma ut. Alla färger upplevs olika beroende på sällskapet. Kontrastfärger, exempelvis blått och orange, förstärker varandra, medan färger i liknande nyanser rundar av varandras lyskraft.

Välja material
Linne med tydlig struktur som får falla i bohemiska veck på golvet? Lyxigt tunga och blanka tyger? Eller kanske romantiskt lätt och skirt? Valet av gardintyg har stor betydelse för känslan i rummet. Olika material har också olika praktiska fördelar som kommer till nytta i olika rum. Täta vävar stänger ute ljus medan skira material fångar upp dagsljuset och sprider det i rummet. I rum där ljudnivån kan bli ett problem fungerar gardiner som effektiva ljuddämpare, både av ljud inifrån i ett stojigt vardagsrum och från utsidan i sovrummet. Tyngre textilier dämpar mer än lätta.

Välja upphängning
Upphängningen spelar roll för hur både gardinerna och rummet som helhet upplevs. Frågan är, gardinstänger eller gardinskenor? Gardiner med elegant veckband, minimalistisk kanal, tåliga öljetter eller romantiska knytband? Välj efter inredningsstil. I rum med låg takhöjd ger gardinskenor i taket en känsla av rymd. Dubbla stänger eller skenor med flera spår för att hänga gardiner omlott ger en lyxig volym och förbättrar dessutom både gardinernas mörkläggande och ljuddämpande funktion.

I sovrum kan det vara praktiskt med en kraftig mörkläggningsgardin bakom en tunnare. Låt båda vara fördragna på natten och dra vid behov för den ljusare på dagtid, för att släppa in ljus men förhindra insyn. I fönster vid arbetsytor som köksbänkar eller skrivbord kan hissgardiner vara ett bra alternativ eftersom direkt solljus skapar besvärliga reflexer. Ett bra tips för den som vill ha omväxling är att välja fodrade gardiner av olika tyger – bara att vända när andan faller på.