Hitta rätt gardin till vardagsrummet

Hitta rätt gardin till vardagsrummet

Gardiner har stor inverkan på stilen och atmosfären i vardagsrummet. Till exempel ger långa och dekorativa gardiner rummet en helt annan känsla än minimalistiska plisségardiner, så vilken stämning du vill ha i vardagsrummet bör bidra till vad du väljer. Tänk också noga på dina behov – vill du skärma för insyn, ska gardinerna i första hand vara dekorativa eller vill du minska akustiken? Här hjälper vi dig att hitta rätt gardiner till ditt vardagsrum.

Vilka behov ska gardinerna fylla?

Vi har alla lite olika behov och önskemål när det kommer till val av gardiner till vardagsrummet. Vissa är kanske mest angelägna om att få gardinerna att se snygga ut och ge rummet ett lyft, medan andra främst vill stänga ute solen. När du väljer gardiner bör du därför tänka på vilka behov du vill att gardinerna ska täcka. Ska gardinerna skärma för insyn och svagt ljus? Vill du att de ska ge en känsla av att rummet är större, eller få det att verka mysigt och trevligt? Kanske behöver du dämpa akustiken i rummet? Generellt kan vi säga att textilier i och utanför fönstren, och även på väggarna, kommer att dämpa mycket ljud. Ju tjockare tyg, desto bättre effekt. Velour och ull är särskilt lämpliga för att dämpa oönskad akustik.

Ta hänsyn till storleken på vardagsrummet

När du väljer gardiner bör du även fundera på om du har ett stort eller litet vardagsrum. Många med ett litet vardagsrum vill att rummet ska framstå som större än vad det är och då bör man tänka på mönster och färgval. Ett litet rum kan verka större med småmönstrade tyger och ljusa, luftiga tyger har samma effekt. Det kan vara värt att notera att småmönstrade tyger ofta passar bättre i små rum än i stora, precis som stora mönster ofta passar bäst i stora rum.

Har du ett litet fönster kan du även hänga gardinstången en bit utanför fönstret på båda sidor så att fönstret verkar bredare.

Vilka färger och mönster ska du gå efter?

Valet av färger och mönster är väldigt personligt och måste göras utifrån din egen stil och smak. Gardiner som går ton i ton med färgen på väggarna ger ett mer neutralt uttryck än kontrasterande färger. Här bör du därför tänka igenom i vilken utsträckning du vill att gardinerna ska få uppmärksamhet, eller "smälta" med resten av inredningen.

För en varm och ombonad atmosfär i vardagsrummet rekommenderar vi gardiner i tjockare och kraftigare tyger som Mali och Max, som också är ljustäta. Djupa juvelnyanser eller dämpade jordtoner kommer också att bidra till en varm atmosfär.

Gardiner som skärmar av sol och insyn i vardagsrummet

Lameller och plisségardiner har ett minimalistiskt utseende, och är perfekta både när det kommer till avskärmning från ljus och för insyn. Lamellerna kan dras av och på, och de kan justeras beroende på hur mycket eller lite sikt du vill ha. Plisségardiner är gjorda av ett vikt tyg som kan placeras upptill, nedtill och "flytande" i mitten av fönstret. Med andra ord kan de dras upp och ner efter önskemål. Alla typer av gardiner som skärmar av solen hjälper också till att skydda möbler så att de inte bleks av ljuset.

Mörkläggningsgardiner och solskydd kan ha en energibesparande effekt, både för att det isolerar fönstret från kyla och för att det håller värmen ute. Mörkläggningsgardiner kan även ha en isolerande effekt runt gamla fönster som kan läcka kall luft in från karmarna.

Upphängning av gardiner

Det finns ett antal olika sätt att hänga upp gardiner på. De senaste åren har det till exempel varit populärt att ha två lager gardiner, en tunn och transparent variant på insidan och en tjockare gardin på utsidan. Den yttersta kan helst vara ogenomskinlig. För denna typ av upphängning används skenor i taket eller på väggen och oftast extra långa gardiner. Vi ser ofta detta sätt att hänga upp gardinerna på hotell, och ger en elegant och exklusiv look.

Hos oss hittar du allt från gardinupphängning, både gardinstänger, skenor, väggfästen och gardinringar. Om du är osäker på vad du ska välja kan du få hjälp i någon av våra butiker.