Bokhari - Vackra produkter med en mening

Om du köper en handgjord Bokhari-produkt stödjer du också 700 barns skolgång i Pakistan och bidrar till en säker och meningsfull arbetsplats för pakistanska kvinnor och män. Genom Bokhari skapas arbete för pakistanska hantverkare, både kvinnor och män, varav hälften är kvinnor. Dessutom skapas utbildningsmöjligheter och framtida hopp för barn. Genom att köpa en Bokhari-produkt hjälper du att ge 700 barn på LAMS-skolan en ljusare framtid.

Bokhari-produkter erbjuder hopp för framtiden

Bokhari tillverkar handgjorda och återvunna textilprodukter av hög kvalitet. Genom Bokhari skapas meningsfullt och säkert arbete för pakistanska hantverkare, både kvinnor och män - och viktigast av allt - utbildningsmöjligheter och framtida hopp för barn.

Bokhari-väveriet, som ligger i byn Sultan Town, i utkanten av den miljonstarka staden Faisalabad i Pakistan, startades 1989 av Yawar Bokhari som bodde i Lillehammer. Byn, med sina 15 000 invånare, präglades av sociala och ekonomiska nedgångar; hög arbetslöshet, många var analfabeter och den offentliga skolan hade stängts för länge sedan. Det fanns ingen framtid i sikte, särskilt inte för flickor och kvinnor. Under de kommande åren byggdes väveriet upp som en viktig hörnsten för byns utveckling. Samtidigt var de sociala och ekonomiska förhållandena för många kvinnor särskilt svåra, och barnen gick inte i skolan. Därför beslutades att Bokhari skulle fokusera på att anställa kvinnor och ge utbildning till deras barn och 1996 lades grundstenen för LAMS-skolan, bredvid väveriet. De första eleverna började skolan i oktober samma år.

Efter Yawar Bokharis död 2012 överfördes stafettpinnen till nästa generation, och i dag drivs verksamheten av hans son Amar. Väveriet har genomgått en total omstrukturering för att bättre uppfylla de nuvarande strikta kraven på säkerhet, effektivitet och kvalitet. I samarbete med designern Runa Klock utvecklas nya, spännande designprodukter baserade på traditioner med ett modernt utseende. Med fokus på användning av återvunna textilier, är de produkter du hittar i butikshyllorna på Hemtex vävda, stickade och virkade för hand.

Skolan drivs och vidareutvecklas främst med ekonomiskt stöd från Bokhari. Dessutom stöds skolan av LAMS-stiftelsen i Norge, som arbetar i nära samarbete med skolans styrelse och administration i Pakistan för att säkerställa att skolan fortsätter visionen och värderingarna som låg till grund för dess etablering.

Bokhari sysselsätter för närvarande nära 300 kvinnor och män, är byns största arbetsgivare och bidrar till att säkerställa en hållbar ekonomi i lokalsamhället. De flesta anställda har barn som går på LAMS-skolan, som idag erbjuder förskola, grundskola och gymnasium till nästan 700 elever, de flesta flickor. Där ges barnen mer än en utbildning - de ges också möjlighet att vara med och bestämma sin egen framtid.

Hemtex är stolta över att kunna erbjuda Bokhari-produkter i alla våra butiker, liksom online. Om du köper en Bokhari-produkt av oss hjälper du både de anställda på Bokhari ett bättre liv samt de 700 barnen på LAMS-skolan med kunskap och hopp inför framtiden.

 

Historien om Muneeran Bibi

Muneeran Bibi är glad över att vara en av över 100 kvinnor som arbetar på Bokhari. Där stickar och virkar hon grytlappar och korgar som i sin tur säljs på Hemtex.

Muneeran har arbetat på Bokhari i 14 år, och tack vare detta har hon möjlighet att skicka sina fyra barn till skolan och har råd att täcka familjens utgifter. Hon har tre söner och en dotter, och alla har gått på LAMS-skolan. De tre sönerna har avslutat sin utbildning och deras dotter Rabia går i åttonde klass.

Genom Bokhari skapas meningsfullt och säkert arbete för pakistanska hantverkare, både kvinnor och män - och viktigast av allt - utbildningsmöjligheter och framtida hopp för barnen.

 

Sjögräs - ett hållbart material

Liksom alla Bokhari-produkter produceras också sjögräsprodukter lokalt i Faisalabad, Pakistan. Sjögräs är en av världens snabbast växande växter och man gör naturen en tjänst genom att plocka / tunna ut sjögräset.

Från skörd längs flodstranden till torkning och flätning / vridning av grytor, bitar och korgar, ger Bokhari arbete för många kvinnor och män.

 

Tog utmaningen på rak arm

Under lång tid var det osäkert om det fanns sjögräsplantor i Faisalabad. Sjögräs som material är relativt okänt i Pakistan, men så var det någon som trodde sig ha sett sjögräs växa längs flodstranden nära väveriet. En expedition skickades ut för att ta prover på växterna, och helt rätt - det var sjögräs!

Produktionen startades och i dag har sjögräs blivit en naturlig och hållbar del av Bokharis sortiment. Genom Bokhari skapas meningsfullt och säkert arbete för pakistanska hantverkare, både kvinnor och män - och viktigast av allt - utbildningsmöjligheter och framtida hopp för barn.

 

Fläta sjögräs

Varje sjögräsprodukt flätas för hand av skickliga kvinnor. Det tar tid och kräver noggrannhet. Kvinnorna på Bokhari-fabriken har lång erfarenhet av stickning och virkning i bomull, så när de blev utmanade att lära sig att väva korgar och mattor av sjögräs antog de utmaningen. Flätningen görs både på väveriet och hemma - vilket ger kvinnor den flexibilitet de behöver för att kunna kombinera arbete med andra uppgifter hemma.