Så här kan vi minska mikroplasten i havet

Så här kan vi minska mikroplasten i havet

När vi pratar om plast i haven så är det lätt att se rester av plastflaskor och plastpåsar framför sig. Men har du tänkt på alla syntetfibrer som också är en del av problemet?

Utmaningar med mikroplast
Varje gång vi tvättar syntetiska tyger som fleece och polyester, följer små plastfibrer ut med tvättvattnet. Dessa små, nästan osynliga fibrer är mycket svåra att filtrera ut i våra reningsverk och hamnar därför i naturen. Därmed blir de en del av all plast som hamnar i havet varje år.

I naturen behåller mikroplast sina egenskaper och lockar till sig föroreningar och kemikalier. Dessa mikrofibrer kan ätas av organismer i havet och fortsätter upp i värdekedjan hela vägen till vårt middagsbord. Längs vägen skapar mikroplaster också utmaningar för vilda djur i havet, såsom matsmältningsproblem, infektioner, reproduktionsproblem och svält.

Vårt bidrag till lösningen
Ett enkelt sätt att minska utsläppen av mikroplaster är att använda Guppyfriend tvättpåse när du tvättar dina tyger. Den mjuka, släta ytan får färre fibrer att lossna i tvätten, och de fibrer som lossnar fångas upp i påsen, som är ett filter. Detta bekräftas i en studie som Naturvårdsverket publicerat, som visar att Guppyfriend är ett fungerande filter för att minska utsläppet av mikroplaster när textilier tvättas. Studien finns att läsa här.

Hur man tvättar med en tvättpåse från Guppyfriend:
1. Stoppa dina syntetprodukter i Guppyfriend tvättpåse.
2. Fyll din påse med 1-3 textilier. Den ska max vara halvfull.
3. Stäng påsen och tvätta som vanligt.
4. Ta ut produkterna efter tvätt. Ta bort mikrofibrerna som samlats på insidan av din Guppyfriend tvättpåse och släng i soporna.

Hur kan jag minska mikrofiberutsläpp från textilier?
Köp textilier i naturliga material.
Tvätta syntetmaterial i max 30°C.
Använd flytande tvättmedel.
Använd inte mer tvättmedel än nödvändigt.
Tvätta inte så ofta. Vädra istället.
Använd en tvättpåse från Guppyfriend.

Viktig information när du använder Guppyfriend tvättpåse:
Skölj inte påsen i rinnande vatten
Fyll den bara till hälften
Tvätta färgade och vita textilier separat
Stryk inte påsen
Använd endast flytande tvättmedel
Torka inte påsen i solen
Ta bort smuts och djurhår på textilier innan du tvättar
För textilier som ska handtvättas, använd påsen för att filtrera tvättvattnet efter tvättning.

 

Vanliga frågor om tvättpåse från Guppyfriend:

Varför ska jag inte skölja Guppyfirends tvättpåse efter tvätt?
Guppyfriend tvättpåse fungerar som ett filter som absorberar mikrofiber så de inte följer med vattnet ut i havet. Om du sköljer tvättpåsen släpps mikrofiberna. Ta bort mikrofibrerna som samlats i Guppyfriend-tvättpåsen efter tvätt och släng i soporna.

Ska jag kasta Guppyfriend tvättpåse efter användning?
Guppyfriend tvättpåse är inte en engångspåse. Den är utformad för att användas under lång tid. Påsen testas för att hålla för minst 100 tvättar.

Guppyfriend tvättpåse ser sliten ut efter tvätt, ska jag kasta den?
Den kommer att se använd ut efter ett par tvättar och det beror på påsens design. Den är utformad som ett filter för att inte släppa mikrofiber. Egenskaperna för Guppyfriend tvättpåse är lika bra även om den ser sliten ut.

Kan jag tvätta Guppyfriend tvättpåse?
Ja, tvättpåsen är utformad för att minska slitage och noppning på textilier jämfört med vanlig tvätt i tvättmaskin. Genom att tvätta t.ex. ull i tvättpåsen från Guppyfriend förlänger du tygets livslängd. Observera att ull inte avger mikroplast. Tvättpåsen testas för att hålla för minst 100 tvättar.

Hur länge håller Guppyfriend tvättpåsen?
Guppyfriend tvättpåse är tillverkad av nylon och har lång hållbarhet. Guppyfriend tvättpåse kan användas om och om igen och har testats för över 100 tvättar. Efter 100 tvättar fungerar påsen precis lika bra.

Kan du tvätta andra kläder med tvättpåsen?
Ja, du kan också använda flera Guppyfriend tvättpåsar i samma maskintvätt.

Kommer Guppyfriend tvättpåse i flera storlekar, jag behöver en större?
Just nu finns Guppyfriend tvättpåse bara i måttet 50x74 cm. Du kan använda flera tvättpåsar från Guppyfriend om du behöver tvätta flera syntetiska tyger i samma tvätt. Påsens storlek är baserad på en optimal blandning av storlek och minimalt slitage på tyger.

Läs mer på guppyfriend.com.Se video från Guppyfriend här.

Återvinning
Guppyfriend tvättpåse är tillverkad i nylon (polyamid) och kan återvinnas som plast. Kom bara ihåg att ta bort dragkedjan. Du kan också lämna in din gamla Guppyfriend tvättpåse till en Hemtex-butik, så ser vi till att den återvinns. Detta gäller alla dina gamla textilier - lämna in dina begagnade textilier i en Hemtex-butik så kan de få nytt liv. Läs mer om textilåtervinning här!