Så här dukar du årets julbord

Bordsdukning och bordsdekoration

Lägg lite extra omsorg på bordet inför julen i år och ta dig tid att skapa din personliga stil när det kommer till bordets dekoration och dukning. Det finns många sätt att skapa den härliga julkänslan på, oavsett om du väljer en klassisk stil med julrött eller toner av grönt och naturmaterial.

Välj rätt duk till julfesten

En fin duk är alltid en bra startpunkt. Välj gärna en neutral och enfärgad duk om du har porslin med mönster, eller en mer dekorativ duk om du har neutralt porslin. Om du har ett vackert bord som du inte vill täcka helt kan en fin löpare vara ett bra alternativ.

Hur man dukar

Om du ska servera flera rätter är det alltid fint att placera en mindre tallrik eller skål till förrätten ovanpå en större tallrik. En undertallrik är också väldigt dekorativ och passar särskilt bra om du ska servera maten på tallrikar efter att gästerna har satt sig, så undviker du att bordet ser tomt ut. Även bordstabletter är bra att placera vid varje kuvert och kan placeras direkt på bordet eller ovanpå en duk.

När du har valt duk och porslin är det dags att tänka på glas och bestick. Ta fram dina finaste silverbestick, eller kanske passar det bättre med guldfärgat bestick? Toner av guld och mässing passar väldigt bra ihop med klassiska julfärger som rött och grönt.

Placera både vattenglas och vinglas, gärna olika vinglas för olika typer av drycker om du har det. Placera vattenglaset längst ut till höger och sedan vinglasen inåt i den ordning de ska användas.

Dekorera med servetter och tillbehör

Fullända bordsdukningen med fina servetter, välj mellan tygservetter och pappersservetter. Knyt en rosett eller trä en servettring runt en tygservett och lägg den på tallriken. Du kan också trä små kvistar eller annan dekoration genom rosetten eller ringen för en extra fin effekt. Vi har också ett stort utbud av juliga pappersservetter.

Bordsdekoration med julpynt och levande ljus

När du har dukat bordet är det dags att dekorera. Var kreativ och sätt ihop grupper av gammalt och nytt julpynt, levande ljus och naturinslag som granris eller kottar. Var generös med ljusstakar och ljushållare för en varm och trevlig stämning. Även ljusslingor med LED-ljus kan ge en fin effekt på bordet.

Fler artiklar vi tror att du gillar

Julklappstips

Julklappstips

Inspireras här
Klassisk jul

Klassisk jul

Inspireras här
Naturlig jul

Naturlig jul

Inspireras här
Härligt att komma hem till jul

Härligt att komma hem till jul

Inspireras här