• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Designsamarbete Hemtex + House of Rym Designer Anna Backlund

  Anna Backlund
  berättar om sitt nya
  mönster


  I sitt nya mönster för Hemtex låter formgivaren och textilkonstnären Anna Backlund ett grafiskt uttryck inspirerat av Mexiko möta en nordisk färgskala. Resultatet är exotiskt och välbekant på samma gång – en fiesta i ljus midsommarnatt.


  – Jag har tittat ganska mycket på mexikanska mönster. Men deras färgställningar skulle inte fungera här, med vårt ljus och vår natur. Det skulle bli för starka kontraster. Så jag har försökt kombinera det med ett svenskt, traditionellt uttryck som jag är förtjust i. Jag tänker mycket på traditionella vävar när jag gör mina mönster, berättar hon.

  Textilkonstnär

  Anna är textilkonstnär, utbildad på HDK i Göteborg. Just nu arbetar hon bland annat på en utsmyckning för en nybyggd skola. Tidigare har hon formgett mönster för företag som House of Rym och Mairo och hon arbetar också som illustratör och inredare. Innan hon började plugga konst läste hon filosofi och idéhistoria. Kanske har det med hennes utbildningsbakgrund att göra att hon gärna skapar ett sammanhang kring sin design.
  – Det finns ofta någon slags berättelse i de mönster jag gör. Jag vill att det ska finnas en idé bakom varför mönstret ser ut som det gör. Det kan vara drömmar och längtan till andra platser eller till en natur som drabbar mig. Om jag inte kan ta mig dit i verkligheten så kan jag i alla fall göra det i mina mönster. Jag skulle gärna vilja åka till Mexiko.

  Mönstren börjar oftast ta form som teckningar på papper. När motivet är klart skannar Anna in det och bygger en mönsterrapport i datorn, som hon sedan skriver ut och bygger vidare om det behövs. Processen går ofta fram och tillbaka flera gånger, men hon tvekar sällan om när mönstret är klart.
  – Jag ser ofta lätt om någonting saknas och behöver läggas till eller om det är tillräckligt, säger hon.

  Butik och studio

  Sedan 2014 driver Anna butiken Koja i Göteborg där hon säjer både sin egen design och utvalda saker från andra formgivare. Där, i ett landshövdingehus i hjärtat av Majorna, har hon också sin studio.
  Inredningen i den kombinerade butiken och studion är också den på sätt och vis en berättelse om att längta någon annanstans. Råsponten som klär väggarna är ett återskapat minne av sommarhuset i Göteborgs skärgård, där Anna tillbringade sina somrar upp till trettonårsåldern. Familjen slutade att åka dit, men skärgården och dess natur är fortfarande en viktig inspirationskälla.
  – Jag tror att min färgskala till stor del kommer från havet, himlen och ljuset där ute. Några av mönstren jag har gjort för Mairo handlar också om längtan dit, säger Anna. I kvarteret kring studion i Majorna hittade hon också sin sambo. När vi gör den här intervjun är det bara dagar kvar tills de ska få barn tillsammans. Den närmaste tiden blir fylld av annat än jobb.