• Erbjudanden
 • Sova
 • Bada
 • Äta
 • Inreda
 • Gardiner
 • Solavskärmning
 • Barn & Baby
 • Varumärken
 • Inspiration
 • Designsamarbete Hemtex + House of Rym Designer Tove Berggren

  Luftiga mönster med paradisfåglar pryder produkterna i Hemtex nya designsamarbete

  Tove Berggren
  berättar om sina nya
  mönster Reeds & Fields


  En plöjd åker med sitt oregelbundna vågspel av fåror. En sjö med vattenytan krusande kring täta vassruggar. Formgivaren Tove Berggren lät sig inspireras av omgivningarna nära hemstaden Köpenhamn för sina mönster Fields och Reeds: grafiskt stiliserade och känsligt utförda med pensel och tusch.


  Konstnär och textilformgivare

  Tove Berggren är utbildad konstnär och textilformgivare. De senaste åren har hon skapat mönster för modemärken i Danmark, Sverige och Storbritannien och hösten 2016 premiärvisade hon sin egen modekollektion. I samarbetet med Hemtex har hon valt ett vilsamt svartvitt uttryck.

  – Jag tycker att naturkänslan i ett motiv blir starkare när det är gjort för hand. Det blir mer organiskt och får en egen naturlig nerv, säger hon. Naturen har alltid varit en viktig källa till motiv för Tove, Hon växte upp i Småland med nära till både skog och sjö och tillbringade mycket tid under barndomen på upptäcktsfärd. När hon blev äldre fortsatte hon att ta långa skogspromenader under besöken hos sin mormor.

  – Jag tror att de flesta av oss har ett behov av att komma närmare naturen, det är därför det har kommit så mycket naturinspirerade mönster på senare år. Och om man tittar närmare så finns det också rent mönstermässigt så mycket att hämta där. Det är mönster överallt.

  Konstakademin och konstfack

  Tove har ritat och målat så länge hon kan minnas. Redan som fyraåring bestämde hon sig för att bli konstnär. Hennes morfar var målare och gjorde bland annat marmoreringar. Än idag använder hon ibland hans penslar. Hon har gått på olika konstskolor och skaffat sig examen i konst på Konstakademin i Trondheim och även i textilformgivning på Konstfack i Stockholm.

  – Jag har alltid varit upptagen av både konst och mode. Framförallt har det varit viktigt att skapa. För mig är mode ett medium, precis som konst, och jag ser det inte som att jag slutat med konst bara för att jag uttrycker mig i mode eller inredningsdesign, säger hon. De senaste åren har Tove arbetat med framsynta danska modeföretag som Henrik Vibskov, liksom med House of Dagmar i Sverige och Hussein Chalayan i Storbritannien. I september 2016 premiärvisade hon sin egen kollektion under namnet Berggren Studio under Köpenhamns modevecka.

  – När man arbetar med design jobbar man också tillsammans i grupp. Det var något som jag verkligen kunde sakna när jag stod ensam i ateljén. Men oavsett om resultatet sedan kommer att sitta på en kropp eller en vägg så jobbar jag alltid på att få en känsla i allt jag gör. Mönstren speglar min inre värld, säger hon.  Fields och Reeds - Harmoniska mönster

  I sin egen modekollektion bygger hon en fascinerande mönstervärld med stark koppling till den nordiska naturens former och färger. För inredningsprojekten har hon valt ett mer vilsamt svartvitt uttryck. Mönstren Fields och Reeds för Hemtex utvecklade hon genom att göra ett tjugotal varianter med olika penslar under en dag. Bland dem valde hon sedan ut sina favoriter som hon bearbetade och byggde rapporter med i datorn. Målet, förklarar hon, var att skapa mönster som är harmoniska men ändå har någonting som bryter av så att ögat fastnar. Perfektionen hittar hon i det imperfekta.

  – Jag hade en lärare när jag studerade konst som sa att hon tyckte om tuschteckningar för att de går direkt från hjärtat till handen. De går inte att redigera. Och det är det som blir fint, tycker jag.